Mainos

Amerikkalainen Ryan sai tietää isästään DNA-testin avulla – yhteiset esi-isät suomalaisen Heikin kanssa löytyvät Ylitorniosta

0:37

Kun Heikki Lantto luki MTV:n uutisesta sukunimen Kannianen, hän tiesi heti sen kertovan omista sukulaisistaan. Lanton silmiin sattunut juttu kertoi yhdysvaltalaisesta Ryanista, joka etsi Suomesta alkujuuriaan ja kaukaisia sukulaisiaan.

– Kun näin nimen Kanniainen, tai Kannianen, joksi se on Yhdysvalloissa jossain vaiheessa muuttunut, tiesin, että tämä on niitä Kanniaisia, jotka minäkin tiedän.

– Olen vuosien mittaan saanut selville, että niitä sukunimiä ei Minnesotassa juurikaan ole. Siellä olevat Kanniaiset ovat kaikki Siikajoelta lähtöisin eli siis minun sukuani. Ajattelin, että tämä on ihan selvä tapaus, Lantto kertoo MTV Uutisille.

Yhteiset esi-isät löytyvät Ylitorniosta

Lanton lukema juttu kertoi Ryan van Zantenista, jonka sukulaisten etsintää MTV Uutiset on seurannut. Lantto ottikin uutisiin yhteyttä saadakseen Ryanin yhteystiedot.

– Ajattelin, että minulla olisi tälle Ryanille antaa tietoja, jotka saattaisivat häntä kiinnostaa.

Mutta minkälainen se sukulaisuussuhde sitten on?

Ylitornion Juoksengissa on Suomen puolella Lanton talo, josta Lanton suku on levinnyt. Sieltä löytyy myös yhteys Suomen Nurmijärvellä nykyisin asuvan Heikki Lanton ja Yhdysvaltain Virginiassa asuvan Ryan van Zantenin välille.

Lanton talossa on ollut isäntänä Erik-niminen mies, joka eli vuosina 1794-1867. Hänen vanhin lapsensa oli Brita Maria ja perheessä oli myös Isak-niminen poika, Heikki Lantto kertoo.

– Tämä Brita Maria naitiin Ylitornion Lampsjärvelle Johan Fredrik Mäelle. Hänen tyttärensä Hilda Kaisa muutti Amerikkaan ja Ryan on hänen jälkeläisiään.

Brita Marian Isak-veljestä tuli myöhemmin metsänvartija sinne Lampsjärvelle.

– Minä olen sitten hänen jälkeläisiään. Brita Maria oli minun isänisäni isän sisko. Minun vanhempani olivat aika iäkkäitä kun minä olen syntynyt, joten minä olen paremminkin samaa ikäluokkaa Ryanin isän Davidin kanssa, Lantto selvittää.

Ohessa vielä kuvagalleriaa Lanton puolen suvusta.

Ryan sai tietää isästään DNA-testin avulla

Ryan van Zantenin isä David syntyi avioliiton ulkopuolella ja siksi myös Ryanin sukujuuret olivat pitkään hämärän peitossa. Isäksi todettiin myöhemmin postuumisti Herbert Kanniainen.

Vern (Kannianen) oli tehnyt saman dna-testin kuin minäkin, jolloin hän paljastui isäni sedäksi, Ryan Van Zanten kertoi uusista sukujuuristaan MTV Uutisille vuosi sitten.

Myös Heikki Lantolla on paljon tietoa Ryan van Zantenin Suomen-puoleisen suvun vaiheista. Ne hän on nyt välittänyt Yhdysvaltoihin.

– Halusin lähettää Ryanille sukupuun ja niitä tietoja, mitä minulla on, ja jotka voisivat häntä kiinnostaa.

John Kanniaisen sukupuussa vielä pähkäiltävää

Ryan van Zanten ottikin tiedot vastaan suurella mielenkiinnolla. Työ on kuitenkin vielä kovin alussa. Sekä Lantto että Van Zanten pähkäilevät nyt Amerikkaan lähteneen John Kanniaisen (1868-1936), Hilda Mäen puolison, sukuhistorian kanssa.

Yhdysvaltalaisissa sukuselvityksissä Kanniaisen sanotaan syntyneen Siikajoella vuonna 1868, ja hänen vanhempansa nimet ovat Andrew ja Maria. Yhdysvaltoihin Kanniainen suuntasi vuonna 1893.

Mutta Lanton mukaan Siikajoella syntyneen Kanniaisen vanhempien nimet eivät ole Andrew ja Maria. Lantto on tosin selvittänyt, että toinen John (ristimänimi Johan) Kanniainen -niminen henkilö on syntynyt Suomessa myös vuonna 1869. Lantto tosin muistuttaa, että kirkonkirjoissa on tuolloin voinut olla epätarkkuuksia.

John Kanniaisesta ei siksikään ole tarkempia tietoja, sillä hänestä ei löydy tietoja kutsunnoista, eli silloiseen Venäjän armeijaan liittymisestä. Venäjän armeijan välttely olikin tuohon aikaan yksi merkittävä syy Yhdysvaltoihin lähdölle.

Tämän sukupähkinän parissa Lantto ja Van Zanten viettävätkin ainakin loppuvuoden. Jatkoa siis seuraa...

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja