Ruusu, 18, sai sairauskohtauksen lenkillä ja löi päänsä katukiveen – haluaa nyt kiittää auttajia: "Jaksetaan vielä välittää"

Kuopiolainen Ruusu Heikura, 18, sai viime viikonloppuna sairaskohtauksen koiraa ulkoiluttaessaan ja menetti tajuntansa kaaduttuaan jäisellä kadulla. Hän haluaa nyt kiittää ystävällisiä ohikulkijoita, jotka soittivat hänelle ambulanssin ja pitivät hänestä huolta avun tuloon asti.

Kohtaus yllätti Ruusu Heikuran, kun hän oli käyttämässä Julius-koiraansa ulkona. Juuri sen enempää Heikura ei tapahtuneesta osaakaan kertoa.

– En oikeastaan muista itse tapahtumasta mitään. Ensimmäinen muistikuva on se, kun juttelen ambulanssin henkilökunnan kanssa ja huomaan, että minulla on poskessa nirhauma ja housut ovat likaiset ja märät. 

Heikura oli ehtinyt kävellä kotipihasta ennen kohtausta ja kaatumista vain parikymmentä metriä. Avuksi oli rientänyt kolme ohikulkijaa.

Katso myös: Epilepsiakohtaus iski Jussiin Simerockissa – ulkopuoliset ilkkuivat auttamisen sijaan. Juttu jatkuu videon jälkeen...

Epilepsiakohtaus iski Jussiin Simerockissa – ulkopuoliset ilkkuivat auttamisen sijaan 0:25

Ensimmäinen kohtaus säikytti pahasti

Heikura kertoo kuulleensa ambulanssikuskeilta, että oli saanut kouristuskohtauksen ja kaatuessaan iskenyt päänsä jäiseen katuun. 

Hän oli saanut samanlaisen kohtauksen pari viikkoa sitten ja osasi yhdistää kaksi huolestuttavaa tapahtumaa toisiinsa.

– Miesystäväni oli huomannut jo aiemmin, että raajani nykivät levossa. Oli siis tiedossa, että kaikki ei ole ok. Mutta kun minulle tuli ensimmäinen kohtaus pari viikkoa sitten ja sain selville, että tuollainen kohtaus voi vaurioittaa aivoja, totta kai se alkoi pelottaa.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa edellisen kohtauksen jälkeen käynyt Heikura kertoo, että hänellä epäiltiin jo silloin epilepsiakohtausta. Edessä ovat kuitenkin vielä tutkimukset, joissa kohtausten tarkka syy selvitetään ja mahdollinen lääkitys voidaan aloittaa.

– Epilepsialääkkeet voivat olla aika voimakkaita nekin ja olen aika nuori vielä, eli ei varmasti viitsitä ihan hevillä sellaisia lääkkeitä määrätä eikä syödä ilman syytä.

”Kiitos että pysähdyitte, kiitos että välititte”

Heikura haluaa nyt kiittää häntä auttaneita ohikulkijoita.

– Kiitos että pysähdyitte, kiitos että välititte, Heikura viestittää.

Hän on tyytyväinen myös siitä, että Julius-koira sai apua, kun hän ei pystynyt itse siitä huolehtimaan. 

Heikura toivoo, että ihmiset uskaltaisivat auttaa toisiaan hätätilanteissa jopa korona-aikana ja vaikka uhri näyttäisi sekavalta. Hän tähdentää, että kyse voi olla sairaskohtauksesta ja nopea avun saaminen voi olla elintärkeää.

– Eihän unohdeta toisiamme, ja jaksetaan vielä välittää.

Toimi näin, jos kohtaat kohtauksen saaneen

Epilepsia on aivojen sähköisen toiminnan häiriötila, jossa esiintyy kohtauksia, joissa tajunta hämärtyy. Samalla voi esiintyä kouristuksia tai muita oireita. Kohtaukset ovat tavallisesti minuuttien mittaisia.

Kun epilepsiapotilas tai ensimmäistä kertaa kouristava saa kouristuskohtauksen, toimi seuraavasti:

  • Huolehdi, että ihminen ei kolhi itseään esineisiin.
  • Suuhun ei saa laittaa mitään esimerkiksi estämään kieleen puremista.
  • Ihminen käännetään kylkiasentoon, kun kouristelu on päättynyt.
  • Älä yritä elvyttää epilepsiakohtauksesta kärsivää äläkä anna hänelle juotavaa tai syötävää.
  • Jos kouristelu kestää yli viisi minuuttia tai se uusiutuu, soita hätänumeroon 112.
  • Kun epilepsiapotilaan kouristuskohtaus menee ohitse, varmista ennen paikalta poistumista, että ihminen on täysin tajuissaan.

Lähde: Terveyskirjasto.

Lue myös:

    Uusimmat