"Ruumiita puiden latvoissa ja oksissa seivästyneinä" – MTV:n sotakirjeenvaihtaja muistelee näkyä, joka oli kuin toisesta maailmasta

Tätä näkyä sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen ei unohda: "Ruumiita puun latvoissa ja oksissa seivästyneinä" 2:12
Videolla Niko Nurminen kuvailee erityisen raskasta tilannetta: "Ruumiita puiden latvoissa ja oksissa seivästyneinä".

MTV:n sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen on todistanut läheltä lukuisia konflikteja ja katastrofeja. Hän kertoo tuoreessa vodcastissa poikkeuksellisen karusta näystä Indonesiassa. 

Joulukuussa jälleen Ukrainaan suuntaava Nurminen kertoo kokemuksistaan ja työstään MTV:n tuoreessa vodcastissa. Hän arvioi keikkoja kertyneen ulkomaille katastrofi- ja konfliktialueille uransa aikana jo yli sata. 

Sisältöjen ohella tärkeintä sotakirjeenvaihtajan työssä on turvallisuus. Nurmisen mukaan lähes kaikilla konfliktialueilla pystyy toimimaan suhteellisen turvallisesti tarpeeksi hyvällä suunnittelulla sekä rajojen asettamisella. 

– Yksi paikka, johon itse en lähtenyt, oli Syyria vuonna 2015. 

Nurmisen oli tarkoitus suunnata Turkin kautta Syyrian Aleppoon raportoimaan alueen tulenarasta tilanteesta. Kaksi päivää ennen lähtöä tuli tieto, että Venäjä on lähettänyt ilmavoimiaan ja hävittäjälaivastoaan Syyrian presidentin Bašar al-Assadin tueksi. 

Venäjä iski Aleppoon, jossa jälki oli karmaisevaa. Nurminen toteaa, että siihen oli vedettävä oma raja. 

– Päätin, että tuonne en lähde. Sen katsoin liian vaaralliseksi, se olisi ollut täysin hallitsematon tilanne. 

"Erikoinen muoto fomosta"

Nurminen seuraa aktiivisesti maailman konflikteja. Kun näyttää siltä, että tilanne jossakin alkaa kärjistyä, tahti seuraamisen suhteen kiihtyy. Aloite konfliktialueelle lähtemisestä tulee usein häneltä itseltään. 

– Siinä alkaa raksuttaa toimittajan päässä, että tuo on erittäin potentiaalinen paikka, minne mennä. 

Mutta mikä saa Nurmisen palaamaan konfliktialueelle yhä aina uudestaan?

– Sellainen erikoinen muoto fomosta, Nurminen naurahtaa. 

"Fomo" on lyhenne sanoista fear of missing out. Suomennettuna kyse on siis pelosta, että jää jostakin paitsi. 

– Sellainen tunne on usein, kun joutuu seuraamaan etänä asioita.

Seuraava lähtö Ukrainaan on jo pian, mutta Nurminen ei vodcastin kuvaushetkellä joulukuun alussa ollut vielä tietoinen seuraavasta ulkomaan keikastaan. Ukraina on hänelle kuitenkin luonteva kohde tässä tilanteessa. 

– Tilanne on päällä koko ajan ja taistelut ovat kovia. Mediassa on rajallinen määrä kattamismahdollisuuksia konflikteissa, ja esimerkiksi Israel-Palestiina-tilanne on merkittävällä tavalla vienyt ulkomaan uutisoinnin tilaa. Mutta jos kysyt mihin ajattelisin meneväni, niin kyllä se tuo Ukrainan suunta olisi jälleen, Nurminen kommentoi vodcastissa. 

Nurminen kävi syksyllä raportoimassa Gazan rajan läheisyydestä. Voit kuunnella alla olevalta videolta, miten Nurminen kuvailee Gazan siviilien inhimillistä kärsimystä Israelin miehityksen alla.

"Kaikki on nyt niin huonosti kuin mahdollista" – näin sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen kuvailee kriisiä Gazassa 2:58

Kokemus "toisesta maailmasta"

Paljon inhimillistä kärsimystä työssään nähneellä Nurmisella nousee mieleen ylitse muiden yksi muisto, jolloin ”pokerinaaman” pitäminen oli erityisen hankalaa. 

Indonesiaan Sumatran saarelle vuonna 2004 iskenyt tsunamiaalto oli jättänyt alleen asuinalueita. Nurminen laskeutui kuvaajan kanssa pienellä potkurikoneella saarelle, jossa näky oli kenties pahin hänen urallaan.

– Tulin koneesta sille saviselle lentokentälle, jossa oli vielä kuralätäköitä tsunamiaallon jäljiltä. Sitten katsoin puihin, joissa oli ihmisten ruumiita puun latvoissa ja oksissa seivästyneinä. Ne yksityisasunnot, joissa ikkunoita vielä oli – niihin oli painautuneina ihmisruumiita kuin akvaarion pintaan. 

– Se oli sellainen tilanne, että kun siihen vielä lisää sen mädäntyvien ruumiiden käryn, tajusin toden teolla, että nyt ollaan toisessa maailmassa, jossa kaikki on kääntynyt ympäri. 

Nurmisen koko haastattelu on kuunneltavissa alla olevalta videolta. Vodcast löytyy myös MTV Katsomosta.

Vodcast: Sotakirjeenvaihtaja Niko Nurminen potee "fomoa" konflikteista 43:09

Lue myös:

    Uusimmat