Rusahtiko jo jalan alla? Aloita lehtokotiloiden torjuminen heti!

Taas narskuu jalkojen alla. Lehtokotiloiden torjunta on aloitettava heti, kun niitä huomaa. Poimi vinkit torjumiseen ja tuhoamiseen.

Kesä tulee kohisten ja ainakin Etelä-Suomessa lehtokotilot ovat jos valtaamassa puutarhoja ja pihoja.

Jos huomaat pihallasi lehtokotiloita, ilmoita siitä myös naapureille, jotta voitte kaikki yhdessä ryhtyä torjuntahommiin. Ei ole mitään hyötyä kytätä omalla pihalla vitsauksia pois, jo ne löytävät tiensä naapurin avokompostista tai lehtikasasta sinunkin puolellesi.

Pidä pihanurmi lyhyenä, jolloin se ei tarjoa suojaa tai munintapaikkoja. Pitkä ruoho, lehtikompostit, risukasat ja muut kosteutta keräävät kasat sekä avokompostit houkuttelevat kotiloita.

Lehtokotilot ovat kaikkiruokaisia ja syövät niin koristekasveja, vihanneksia, kariketta, sieniä ja kuolleita lajitovereitaan. Monet pikkunisäkkäät puolestaan, kuten hiiret, myyrät ja siilit sekä linnut, syövät lehtokotiloita.

Aloita torjunta heti!

Lehtokotiloiden torjunta on aloitettava heti, kun niitä huomaa. Pieniä määriä voit keräillä käsin, mutta muuten kannattaa rakentaa kotiloita houkuttava paikka. Laita maahan levyjä, lautoja, jätesäkkiä tai pahvilaatikko.

Maa pysyy kosteana niiden alla ja houkuttaa erityisesti aurinkoisena päivänä kotiloita suojaan. Kotilot on sitten helppo kerätä nostamalla tätä katetta.

Kokeile näitä:

Lehtokotiloiden torjuntaan voi kokeilla erilaisia myrkyttömiä keinoja.

Kotikalja

Lehtokotilot pitävät oluesta, joten virittele kotikaljasta tai juomatta jääneestä oluesta ansoja. Laita kuppiin ja kaiva maahan, jotta kotilot tipahtavat sinne. Muista tyhjentää.

Kalkki tai tuhka

Levitä kasvien ympärille kalkkia tai tuhkaa, joka tarttuu kotilon limaan ja kotilo joutuu erittämään lisää limaa päästäkseen eteenpäin. Tämä kuivattaa kotiloa. Muista kuitenkin, että kaste tai sade kovettaa kalkin pinnan ja huuhtoo tuhkan pois.

Karkea maa-aines

Sahanpuru ja muu karkea maa-aines hidastaa tai jopa estää kotilon kulkua.

Kahvinporo ja mausteet

Voit kokeilla ripotella kahvinporoja maahan, jos kotilot eivät kaikkoa, ainakin kukkamaa tykkää. Jotkut vannovat myös vahvojen mausteiden, kuten valkosipulijauheen, nimeen.

Kukkien tuoksu

Martat vinkkaavat kattamaan maan siankärsämöillä tai pietaryrteillä, joiden tuoksusta kotilot eivät pidä.

Näin tapat kotilot

Tapa kotilot pudottamalla ne kiehuvaan veteen. Laita kuolleet lehtokotilot suljettuun kompostiin tai vähintään 20 cm syvään maakuoppaan. Jos jätät kotilot ”esille”, lajitoverit löytävät ne pian.

Tee vahva etikkavesi ämpäriin. Tiputa kotilo sinne ja laita kansi kiinni.

Syö 

Lehtokotilot ovat monien mielestä etanaakin parempia suupaloja. Voit hyvin syödä lehtokotiloita, kunhan ensin suoritat niille puhdistuskuurin. Ohjeen löydät Makuja-sivuilta.

 


 

 

Lue myös:

    Uusimmat