Ruotsissa jälleen kuolemaan johtanut ampuminen – Paikalliset peloissaan: "Tämä tuntuu kauhuelokuvalta"

MTV Uutiset Tukholmassa: ”Väkivallanteoista tullut arkipäivää. Hurjia juttuja” 4:07
"Väkivallasta tullut arkipäivää" – katso MTV Uutisten toimittajan raportti ampumisten piinaamasta Tukholmasta perjantailta.

Väkivalta-aalto vaatinut useiden hengen viime päivinä.

Ruotsissa nelikymppinen mies on kuollut ampumisessa Tukholman länsiosassa Råckstassa, kertoo muun muassa ruotsalainen TV4.

Poliisi sai tiedon ampumisesta noin iltakymmeneltä Suomen aikaa lauantaina. Epäiltyä tekijää tai tekijöitä ei ole saatu kiinni.

Mies vietiin tapahtumapaikalta sairaalaan, jossa hän kuoli saamiinsa vammoihin.

– Suoritamme etsintöjä ja keräämme silminnäkijähavaintoja, Tukholman poliisin lehdistöedustaja Mats Eriksson sanoi myöhään lauantaina Dagens Nyheterille. Poliisin mukaan paikalla oli runsaasti silminnäkijöitä teon aikaan.

Uutistoimisto TT:n mukaan poliisi kuulusteli sunnuntain vastaisena yöna alueen asukkaita. Poliisin tiedottajan Per Fahlströmin mukaan ampuminen tapahtui asuinalueella ulkotiloissa.

– Mukana on ollut mopoja ja autoja, hän kertoi TT:n mukaan.

Fahlströmin mukaan tekijöitä on voinut olla useita. Poliisi tutkii, liittyykö rikos aiempiin Tukholman alueella tapahtuneisiin ampumisiin ja onko sillä yhteyksiä jengirikollisuuteen.

"Missään Tukholmassa ei ole enää turvallista"

Alueella asuva nainen kuvasi TV4:lle tilannetta kamalaksi.

– Kuulin noin kuusi laukausta -- tämä tuntuu kuin kauhuelokuvalta. Missään Tukholmassa ei ole enää turvallista, nimettömänä pysytellyt nainen kertoi kanavalle.

Tukholmassa ja Uppsalassa on viime päivinä tapahtunut useita ampumisia. Poliisi on kuvannut Uppsalan viime päivien ampumisia mittakaavaltaan ennennäkemättömiksi.

Dagens Nyheterin mukaan viime viikkojen väkivaltaisuuksissa on kuollut seitsemän ihmistä.

Poliisin mukaan viime aikojen väkivallan yltymisen osasyinä ovat Foxtrot-rikollisverkoston sisäiset välirikot ja kiistat sekä vihanpito kilpailevan Dalen-verkoston kanssa.

Räjäytykset jengirikollisten asuintaloissa sekä silmittömät ammuskelut tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla ja rappukäytävissä ovat kuitenkin olleet toistuvia ilmiöitä jo kauan.

Yksi jengijohtajista Turkissa

Poliisin tutkintoja on vaikeuttanut se, että Foxtrot-verkostoa johtavan Raja Majidin uskotaan pyörittävän toimintaa Turkista käsin.

Majid vangittiin maanantaina Ruotsissa jo kolmannen kerran poissaolevana törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä. Miehen saaminen oikeuden eteen ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä.

"Kettu" on ostanut itselleen Turkin kansalaisuuden, joten Turkki tuskin luovuttaa häntä, arvioi Ruotsin entinen Turkin-suurlähettiläs Dagens Nyheterille.

Turkkilaisen Cumhuriyet-lehden mukaan Majid olisi saanut Turkin kansalaisuuden ostamalla rantakaupunki Bodrumista itselleen hulppean huvilan. Turkin kansalaisuus on mahdollista saada, jos maahan tekee tarpeeksi suuren rahallisen investoinnin.

Tukholman jengisota näyttää kuitenkin levinneen myös Turkin kaduille. Ruotsin television SVT:n mukaan viime päivinä nähdyt ampumiset ovat kosto Turkissa viime päivinä tapahtuneista väkivallanteoista.

Istanbulissa Maslakin kaupunginosassa tapahtui viime viikolla aseellinen hyökkäys, jonka yhteydessä pidätettiin kuusi Ruotsin kansalaista, kertoo turkkilainen Hürriyet-sanomalehti.

Jengiväkivaltaan erikoistuneen SVT:n toimittajan Diamant Salihun mukaan viime viikolla tapahtunut 60-vuotiaan naisen murha Uppsalassa olisi todennäköisesti kosto Istanbulin tapahtumista. 60-vuotias nainen surmattiin Uppsalan Gränbyssä. Dagens Nyheterin mukaan ammuttu nainen oli Majidin läheisen henkilön äiti.

Lue myös:

    Uusimmat