Ruotsin viisuedustaja Loreenilla ongelmia – näyttävä lavashow Liverpoolissa saattaa jäädä haaveeksi

2:01
Videolla Käärijä lähti kysymään vantaalaisilta, mitä mieltä he ovat Suomen Euroviisuedustajasta.

Melodifestivalenissa nähty Loreenin näyttävä lavaste saattaa olla liian suuri ja painava Liverpoolin Euroviisujen lavalle.

Ruotsin edustaja Euroviisuihin valittiin lauantaina 11. maaliskuuta Melodifestivalenin päätteeksi, jonka voitti kirkkaasti artisti Loreen kappaleellaan Tattoo. Voiton jälkeen ruotsalaismedioiden uutisoinnit 39-vuotiaasta artistista ovat olleet moninaisia – eivätkä kaikki kovinkaan mairittelevia.

Aftonbladet uutisoi myös jo ennen Melodifestivalenin finaalia ongelmasta, joka koskee Loreenin esityksen lavastusta. Laulajan esityksen keskiössä on 1800 kiloa painava lavaste, jota ei mahdollisesti nähdä Euroviisujen lavalla, sillä se saattaa olla liian painava. 

Melodifestivalenissa nähdyn lavasteen pystyttäminen vaati 16 teknikkoa. Lavaste on hiekalla täytetyistä, nivelletyistä valkokankaista koostuvat lava sekä katto, joka laskettiin esityksessä Loreenin päälle. Euroviisujen järjestäjät ovat perinteisesti olleet haluttomia käyttämään erityisen kehittynyttä, kattoon ripustettavaa lavatekniikkaa, joten voi olla, että Loreenin massiiviset lavasteet on jätettävä kotiin Ruotsiin. 

Syynä siihen on – niin ikään pitkälti kattoon ripustettava – suuri valauslaitteisto, joka Euroviisuissa on oltava, koska sen on täytettävä yhteensä 37 kilpailevan maan vaatimukset ja toiveet, sekä myös järjestäjän avajaisnumerot ja välisoitot. Kaikkien 37 maan eri artisteille on annettava samat edellytykset toteuttaa haluamansa lavaesitykset.

Vuonna 2019 järjestetyissä Tel Avivin Euroviisuissa esimerkiksi hylättiin Ruotsin viisuedustajan John Lundvikin pyyntö saada ripustaa viisuareenan kattoon erityisvalaisin, ja sen sijaan Ruotsin SVT-kanavan oli rakennettava valaisimelle lattialle kiinnitettävä jalusta Too Late for Love -kappaleen esityksen ajaksi. 

Nyt kun Loreenin viisuedustajuus on varmaa, ovat keskustelut tonnilavasteen käytöstä varmasti käynnistyneet SVT:n ja Euroviisujen järjestäjän EBU:n eli Euroopan yleisradiounionin sekä BBC:n välillä. 

Loreenin saama mediahuomio Melodifestivalenin voiton jälkeen on ollut moninaista. Viikonloppuna Expressen uutisoi Melodifestivalenin virallisilta jatkoilta kuvatusta videosta, jolla viisuedustaja käyttäytyi erikoiseksi koetulla tavalla.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Videolla näkyy, kuinka Loreen seisoo lavalla yleisön edessä joka pyytää artistia esittämään Tattoo-kappaleen vielä kerran. Laulaja kieltäytyy, toteaa "rakastavansa ja arvostavansa" yleisöä, ja kertoo olevansa drinkin tarpeessa. Toteamuksen jälkeen Loreen kääntyy ja pyytää takanaan olevaa DJ:tä soittamaan "oikean kappaleen". Loreen toistaa vaatimuksensa tiukkaan sävyyn muutamaan otteeseen, ja vaikuttaa turhautuvan, kun DJ ei löydä heti kappaletta. 

– Googlaatko kappalettani? Loreen tiukkaa videolla DJ:ltä. 

Tiistaina 14. maaliskuuta Expressen puolestaan uutisoi, että Loreenilla olisi ongelmia ruotsalaisen virkavallan kanssa. Expressenin mukaan laulajalla olisi perjantaihin 17. maaliskuuta saakka aikaa ilmoittaa Ruotsin verovirastolle, missä hän oikeasti asuu. Loreenilla on koti sekä Tukholmassa, että Gotlannissa, ja virallisten tietojen mukaan hän asuisi Tukholmassa. Mikäli hän tosiasiassa asusteleekin oikeasti Gotlannissa, on laulaja saattanut syyllistyä rikokseen kansallista rekisteröintilakia vastaan.

Loreen on jo entuudestaan Euroviisuvoittaja, ja hän vei voiton kotiin vuoden 2012 Euroviisuissa kappaleellaan Euphoria. Suomea tulevissa Euroviisuissa edustaa Käärijä kappaleellaan Cha Cha Cha.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja