Koronapandemia kampitti Euroviisut – tyhjiötä paikkaa lauantaina Ylen näyttämä kaksituntinen tv-show

5:18
Euroviisut peruttiin tältä keväältä - näin ratkaisua ruodittiin tuoreeltaan MTV Uutiset Livessä

UMK-voittaja Aksel Kankaanrannan Looking Back -kappale kuullaan Europe Shine A Light -ohjelmassa, jonkla Yle näyttää lauantaina täyttääkseen euroviisujen jättämää tyhjiötä.

Vielä alkuvuodesta ajateltiin, että tänä lauantaina jännittyneet euroviisufinalistit kapuaisivat yksi toisensa jälkeen lavalle Hollannin Rotterdamissa. Suunnitelmiin tuli kuitenkin täyskäännös koronaviruspandemian myötä, ja Euroviisut jouduttiin lopulta perumaan tältä vuodelta.

Pettyneiden viisuilijoiden lohduksi laulukilpailun tilalle on kehitelty korvaava tv-show, joka esitetään suorana lähetyksenä lauantaina illalla samaan aikaan kuin viisufinaali oli alun perin määrä järjestää.

Kaksituntisessa Europe Shine A Light -ohjelmassa esiintyvät muun muassa niiden 41 maan euroviisuedustajat, joiden oli määrä nyt kisata Rotterdamissa. Show'ssa ei kuitenkaan ole kyse kilpailusta, vaan sillä halutaan viihdyttää ja yhdistää eurooppalaisia vaikeina aikoina.

Mukana myös Aksel Kankaanranta

Ohjelmassa on mukana myös tämän vuoden UMK-voittaja Aksel Kankaanranta, jonka oli määrä esiintyä Suomen edustajana Eurovision laulukilpailun finaalissa. Kankaanrannalta nähdään esitys hänen UMK-voittokappaleestaan Looking Back.

– Esitys on täysin akustinen, siinä on kitara ja viulu, Kankaanranta kertoi.

Kankaanrannan mukaan viisujen peruminen on harmittanut ja surettanut, vaikka päätös on ymmärrettävä tilanteen huomioiden.

– Ymmärrettävä päätös ja onneksi nyt tuli jotain korvaavaa ohjelmaa, hän toteaa.

Euroviisujen peruuntuminen ja suurten yleisötapahtumien kielto ei ole Kankaanrannan mukaan vaikuttanut hänen talouteensa.

– Opintotuella olen elellyt ja opiskellut kotoa käsin, ei se ole sen ihmeemmin vaikuttanut omaan talouteen.

Esitykset nauhoitettu etukäteen

Euroviisujen jättämää aukkoa paikkaavan show'n järjestää Euroopan yleisradioliitto EBU yhdessä hollantilaisjäsentensä kanssa. Ylen Uuden musiikin kilpailun (UMK) tuottaja Anssi Autio pysyy vaitonaisena ohjelman sisällöstä.

– Voin paljastaa sen verran, että siellä tullaan näkemään menneisyydestä tuttuja isoja viisutähtiä esiintymässä. Huomio keskittyy aika pitkälti myös tämän vuoden biiseihin ja edustajiin, jotka eivät päässeet Euroviisuihin, Autio sanoo.

Aution mukaan viisuedustajien esitykset on nauhoitettu etukäteen, mutta show lähetetään muutoin suorana Hollannista. Lähetyksessä ovat myös viisuille ominaiseen tapaan niin suomen- kuin ruotsinkieliset kommentaattorit.

Mahdollisista Euroviisujen koronavariaatioista spekuloitiin paljon ennen kuin EBU ilmoitti laulukilpailun perumisesta. Yksi usein esillä olleista vaihtoehdoista oli, että osallistujamaat olisivat lähettäneet edustajansa esityksen tv-studioistaan ja esitykset olisi pisteytetty.

Autio ei tiedä, miksi kyseiseen järjestelyyn ei päädytty.

– En tiedä siihen syytä, mutta kuulin juuri ennen koronasulkua pidetyssä kokouksessa, kun yksi EBU:n päättävistä tahoista sanoi, että he haluavat kilpailijoiden ja delegaatioiden olevan siellä (Euroviisuissa) paikalla.

Aution mukaan ainakin vielä suunnitelmissa on, että Euroviisut 2021 järjestettäisiin Rotterdamissa. Koronapandemia tuo kuitenkin epävarmuutta myös ensi vuoden suunnitelmiin.

Europe Shine A Light -ohjelma lauantaina 16.5. klo 22 alkaen TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja