Ruotsin opetusministeriksi nimitettiin transsukupuolinen Lina Axelsson Kihlblom

Ruotsin tuore pääministeri, sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson on muodostanut yksipuoluehallituksensa ja nimittänyt ministerinsä.

Ministerinsalkun saavat monet kokonaan uudet nimet ja joiltakin vaihtuu salkku toiseen ministeripestiin.

Esimerkiksi Annika Strandhäll siirtyy ympäristöministeriksi ja Karl-Petter Thorwaldsson kauppa- ja teollisuusministeriksi.

Ulkoministerinä jatkaa jo edellisessä hallituksessa ollut Ann Linde.

Hänet valittiin pääministeriksi ensimmäistä kertaa viime viikolla.

Hän erosi tehtävästä vain seitsemän ja puoli tuntia myöhemmin hallituskumppani ympäristöpuolueen lähdettyä hallituksesta.

Ministerinä nähdään ensimmäistä kertaa transsukupuolinen henkilö

Opetusministerin puikkoihin on astunut Lina Axelsson Kihlblom. 51-vuotias Axelsson Kihlblom on ensimmäinen transihminen, josta on tullut ministeri Ruotsissa, kertoo Expressen.

– Me aiomme tarjota paremman tulevaisuuden sen sijaan että eläisimme rikollisuuden ja syrjäytyneisyyden keskellä, lupailee Axelsson Kihlblom.

Hän on tullut aiemmin tunnetuksi Utbildningsradion Rektorn -tv-ohjelmasta.

Uusi ministeri on aiemmin ollut koulutoimikunnan jäsen ja hänellä on paljon kokemusta koulumaailmasta. Axelsson Kihlblom on toiminut 16 peruskoulun johdossa. Tätä ennen hän oli Södertäljen Ronnan-koulun rehtori. Tuona aikana lukioon hyväksyttävien oppilaiden prosentuaalinen määrä nousi 52:sta 76:een.

– Kyse on tasa-arvosta ja välittämisestä. Muistan itsekin kuinka hämmästyin siitä, millainen sanavarasto akateemisten perheiden lapsilla oli itseeni verrattuna – omat vanhempani ovat käyneet seitsenvuotisen peruskoulun.

– Koulun tulee antaa nuorille tarvittavat tiedot ja taidot riippumatta heidän taustastaan. Jos haluamme menestyä, yhteiskunnan on saatava koulumaailma hallintaansa. Opiskelijan tulee olla fokus, ei pörssikurssien.

Axelsson Kihlblom on aiemmin puhunut Expressenin haastatteluissa elämänpolusta, joka hänen oli käytävä muokatakseen sukupuolensa. Häneltä kului 20 vuotta saadakseen "sisimpänsä näkyviin".

Hän on myös julkaissut omaelämäkerrallisen teoksen "Pidätkö minusta nyt?". Siinä hän kertoo pilkatuksi ja hylätyksi tulemisen kokemuksistaan.

– Taustastani kertominen on myös poliittinen teko, joka auttaa vastustamaan yhteiskunnan jakautumista. Haluan myös ettei oppilaille anneta keppiä ilman porkkanoita.

– Viestini on myös että minä olen uusi normaali. Olen myös rehtori ja koulutoimen johtaja. Minulla on ainutlaatuinen näkemys ryhmädynamiikasta ja identiteettikysymyksistä. Jos joku on intohimoni, se on perusturvallisen yhteiskunnan rakentaminen.

Lue myös:

    Uusimmat