Huippu-uimari, kympin koululainen, talousguru, äiti – tällainen on Stefan Löfvenin tilalle astuva Ruotsin uusi pääministeri

Stefan Löfvenin pitkäaikainen talousasioiden oikea käsi ja sosiaalidemokraatti liki 40 vuoden ajalta on nousemassa ensimmäisenä naisena Ruotsin pääministeriksi.

Eva Magdalena Anderssonin, 54, nousu Ruotsin hallinnon huipulle alkoi jo kauan sitten. Akateemisten vanhempien lapsi oli huippukoululainen Uppsalasta, joka harrasti kilpauintia valtakunnantasolla.

Jo lukioaikana hän liittyi sosiaalidemokraattien nuorisojärjestöön ja nousi lakkiaisvuotenaan 1987 Uppsalan jaoksen johtoon. 

Akateeminen ura kuitenkin vetosi ja hän jatkoi opintoja Tukholmassa. Ne johtivat tutkintoon taloustieteissä sekä piipahduksiin Wienin ja Harvardin yliopistoissa ennen työuraa.

Suoraan huipun tuntumaan

Sosiaalidemokraatit olivat huomanneet Anderssonin. Hän sai pian valmistumisen jälkeen töitä suoraan valtiojohdon huipun läheltä 1996, kun silloinen pääministeri Göran Persson tarvitsi polittista neuvonantajaa talousasioissa.

Andersson eteni suunnittelujohtajaksi ja valtiovarainministeriön valtiosihteeriksi 2004. Politiikanteko veti kuitenkin kentälle, ja Andersson ryhtyi neuvonantajaksi tuolloin oppositiossa olleiden sosiaalidemokraattien Mona Sahlinille 2007.

Seuraava nimitys vei taas talousasioihin ja veroviraston pääjohtajaksi 2009. Andersson lopulta päätti itse lähteä politiikkaan, pääsi läpi vuoden 2014 vaaleissa ja sai saman tien ministerinimityksen valtiovarainministeriöön Stefan Löfvenin hallitukseen.

Löfven uusi nimityksen 2018, ja kun hän ilmoitti lopettavansa politiikassa tänä vuonna, sosiaalidemokraateille ei  kestänyt kauaa keksiä Anderssonista koko puolueen uusi johtaja ja näin ollen myös seuraava pääministeri.

Ulkoilma pitää virkeänä

Anderssonin yksityiselämästä tiedetään, että hänellä on kaksi nyt jo täysi-ikäistä lasta aviomiehensä, taloustieteen professori Richard Fribergin kanssa.

Pari tapasi opintojen keskellä Tukholman kauppakorkeakoulussa 90-luvulla ja meni naimisiin vuonna 1997 maatilalla Uppsalan ulkopuolella.

– Richard on sielunkumppanini, tuo turvallisuutta elämääni ja meillä on valtavan hauskaa yhdessä, Andersson sanoi Svensk Dam -lehdelle viime vuonna. Lehtihaastattelussa Andersson kertoi, että perhe nauttii ulkoilmaelämästä ja retkeilee.

– Koskaan ei nuku niin hyvin kuin reippailun jälkeen telttaillessa.

Lehti maalaa idyllisen kuvan huolettomasta ja hyvin toimeentulevasta perheestä vauraalla Nackan alueella Tukholman kaakkoispuolella, mutta Andersson on myös huolissaan koronapandemian seurauksista. Ruotsissa koronaan on kuollut yli 15 000 ihmistä.

– Olemme tehneet useita lisäbudjetteja, talous on kovilla, ja teen pyöreitä päiviä, mutta ennen kaikkea minua surettaa kuolonuhrien määrä ja ikäväestön kohtalo pandemiassa.

Ruotsin suurlähettiläs opettelee suomen kieltä Pekka Poudan säälähetysten avulla – näin hän kartuttaa sanavarastoaan Mika Tommolan kanssa 2:06
Katso myös: Näin Ruotsin Suomen-suurlähettiläs opettelee suomea Pekka Poudan säälähetyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat