Mainos

Ruotsin poliittinen kriisi jatkuu: Miksi tieto ajoneuvohallituksen ongelmista ei kulkenut hallituksessa?

Ruotsissa ihmetellään, miksei tieto ajoneuvohallinnon tietoturvaongelmista kulkenut hallituksen sisällä.

Puolustusministeri Peter Hultqvist tiesi asiasta jo viime vuoden maaliskuussa, ja sisäministeri Anders Ygeman sai jatkuvasti tietoa suojelupoliisi Säpolta heti sen aloitettua tutkinnan asiasta alkuvuodesta 2016. Tänään sekä Hultqvist että Ygeman olivat valtiopäivien eri valiokuntien kuultavina.

Pääministeri Stefan Löfven sekä infrastruktuuriministeri Anna Johansson saivat tietää ongelmasta vasta tämän vuoden maaliskuussa.

Puolustusministeri Hultqvist oli valtiopäivien puolustusvaliokunnan kuultavana. Hän ei kommentoinut toimittajille suoraan sitä, miksi pääministeri ei saanut tietoa aiemmin.

– En voi kommentoida sitä, miten muiden tahojen kommunikaatio toimii. Voin sanoa vain, että tein sen, mitä kuului tehdä sillä tiedolla, mitä minulla oli.

– Puolustusvoimiin ja Säpoon oli oltu asiaan liittyen yhteydessä, ja ne ryhtyivät toimenpiteisiin.

Hultqvist ei halunnut spekuloida sillä, onko arkaluonteista tietoa vuotanut.

Sisäministeri: Olen täyttänyt velvollisuuteni

Oikeusvaliokunnan kuultavana ollut sisäministeri Ygeman kertoi SVT:lle, että tiedon saatuaan hänen vastuunsa oli informoida puolustus- ja elinkeinoministeriöitä.

– Jos ajoneuvohallintoon liittyvää tietoa olisi pitänyt saada pääministerille, se olisi ollut elinkeinoministeriön asia.

Ygeman sanoi, ettei hän erityisesti pyrkinyt tapaamaan pääministeriä aiheeseen liittyen, koska hänellä ollut tieto ei ollut sellaista, että pääministeriä olisi pitänyt informoida.

Uutistoimisto TT:lle Ygeman kommentoi, että tuntee täyttäneensä velvollisuutensa asiassa.

Oppositio ei ole tyytyväinen lausuntoihin

Oppositiopuolueet ovat ilmoittaneet, että ne saattavat esittää ainakin osalle hallitusta epäluottamusta. Puolueiden edustajat eivät tänään olleet tyytyväisiä ministereiden kertomaan tai toimenpiteisiin, joihin he kertoivat ryhtyneensä.

Liberaalipuolueesta kommentoitiin SVT:lle, että tapahtunut on paitsi turvallisuushaveri, myös poliittinen haveri.

Opposition porvaripuolueet aikovat perehtyä tarkemmin valiokunnissa annettuihin lausuntoihin ennen kuin päättävät, mikä niiden seuraava askel on.

Vuoto saattoi paljastaa salaiset agentit

Huhtikuussa 2015 ajoneuvohallinnon tietotekniikkapalvelut ulkoistettiin IBM:lle. Vuoden 2015 aikana viraston johtaja Maria Ågren päätti, että arkaluonteisia tietoja suojelevista laeista voidaan poiketa. Hallinnon rekistereihin oli pääsy IBM:n tshekkiläisillä teknikoilla, vaikka heille ei ollut tehty turvallisuustarkistusta.

Virasto ei muuttanut toimintaansa, vaikka sen päätökset kyseenalaistettiin. Kesällä 2015 Säpo aloitti tutkinnan asiasta ja Ågrenin toiminnasta aloitettiin myöhemmin esitutkinta. Tämän vuoden tammikuussa Ågren joutui jättämään virkansa. Heinäkuussa kävi ilmi, että Ågren tunnusti syyllistyneensä rikkeisiin ulkoistukseen liittyen. Hän sai 70 000 kruunun (noin 7 300 euron) sakot.

Vuotaneessa aineistossa on ollut koko Ruotsin ajokorttirekisteri kuvineen sekä myös arkaluonteista tietoa teistä, metrosta, silloista sekä satamista, kertoo SVT. Vuoto on saattanut johtaa myös siihen, että Ruotsin salaisten agenttien väärät henkilöllisyydet ovat paljastuneet. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.