Ruotsin poliisilla suuria vaikeuksia useissa lähiöissä – "Se voi olla meille hengenvaarallista"

Ruotsissa poliisin on entistä vaikeampaa tehdä työtään monissa maahanmuuttajalähiöissä. Useilla alueilla rikolliset ovat lisänneet vaikutusvaltaansa ja monen asukkaan luottamus viranomaisiin on kokenut kolauksen, selviää poliisin aihetta käsittelevästä raportista.

Raportin perusteella eteläisessä ja keskisessä Ruotsissa on 15 aluetta, joilla poliisin on vaikeaa tai lähes mahdotonta suoriutua sille annetusta tehtävästä. Alueiden taakkana ovat muun muassa sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat sekä rikollisten suuri määrä.

Poliisi kohtaa lähiöissä myös fyysistä vastarintaa. Esimerkiksi Tukholman pohjoisosassa teini-ikäiset pojat ja nuoret miehet hyökkäävät virkavaltaa vastaan muun muassa kiviä heittämällä, kertovat STT:n haastattelemat poliisit.

– Kivien heittämistä on varsin usein: ei ehkä joka päivä, mutta useita kertoja viikossa, arvioi Rinkebyn lähiössä ja lähialueilla työskentelevä poliisi Hanif Azizi.

Suurempia kahakoita syntyy kerran kuussa tai välillä useamminkin, kun nuoret hyökkäävät poliisia vastaan, sanoo Azizin kollega Martin Marmgren.

Marmgrenin mukaan otollisia yhteenotoille ovat esimerkiksi tilanteet, joissa poliisi tarkastaa ihmisiä tai yrittää puuttua epäiltyyn rikolliseen toimintaan.

– Kyse voi olla monista asioista, esimerkiksi vihasta poliisia ja yhteiskuntaa kohtaan tai väkivallasta ja voimannäytteestä: että halutaan pelotella pois yhteiskunnan ja järjestysvallan edustajia. Tai hauskanpidosta. Mutta meille se voi olla hengenvaarallista, sanoo Marmgren.

Vahvistetut partiot 

Azizin mukaan Tukholman pohjoisissa lähiöissä tyypilliset rikokset kytkeytyvät huumeisiin, liikenteeseen, ryöstöihin ja murtoihin. 

Tavatonta ei ole, että poliisipartioon kuuluu turvallisuussyistä kolme tai neljä poliisia kahden sijaan. Yksi heistä jää tällöin auton luokse varmistamaan, ettei renkaita puhkota tai autoa muutoin vahingoiteta.

Uhkaavia tilanteita voi aiheuttaa esimerkiksi epäiltyyn huumekauppaan puuttuminen julkisella paikalla, kertovat poliisit. Kiinniottotilanteissa paikalle kutsutaan usein lisävoimia.

– (Sellaisessa tilanteessa) monet muut rikollisen identiteetin omaavat nuoret aikuiset voivat häiritä poliisin työtä, yrittää vapauttaa mahdollisen kiinniotetun tai mahdollisesti heittää poliisia kivillä, kertoo Marmgren.

Pelkoa uhkailusta 

Ruotsin poliisin raportista selviää, että monissa vaikeuksissa olevissa lähiöissä on piirteitä rakenteista, jotka eivät edusta Ruotsin yleistä yhteiskuntajärjestelmää. 

Raportin mukaan tietyt luottohenkilöt saattavat sovitella konflikteja perheiden tai ryhmien välillä. Paikoin rikolliset voimat voivat auttaa esimerkiksi asunnon järjestämisessä tai huolehtia tiettyjen ihmisten turvallisuudesta.

Riikosten selvittäminen on usein vaikeaa poliisille, sillä uhkailun ja kostotoimien pelossa todistajia voi olla lähiöstä mahdotonta löytää.

Tukholmalaispoliisien mukaan rikollisuudesta kärsivät eniten tavalliset, kunnolliset asukkaat eli lähiöiden enemmistö. Selvittämättömät rikokset syventävät epäluottamusta poliisiin.

– On hyvin surullista, että asukkaiden demokraattisista oikeuksista ei pidetä huolta. Tilanne on järkyttävä niille ihmisille, jotka asuvat näillä alueilla ja ovat tämän kaiken uhreja, sanoo Azizi.

Lue myös:

    Uusimmat