Mainos

Ruotsin poliisi rajoittaisi juopottelua laivoilla tappelujen ja raiskausten vähentämiseksi – näin vastaa Suomen poliisi

Suomen poliisi ei yhdeltä istumalta allekirjoita Ruotsin poliisin mediassa esittämää ajatusta Ruotsin laivojen alkoholitarjoilun tiukentamisesta.

Ruotsin poliisi haluaa, että Ruotsin lipun alla seilaavilla aluksilla sovelletaan Ruotsin alkoholilakia, jotta raiskaukset ja tappelut vähenisivät.

Ruotsin poliisi sanoi maan yleisradioyhtiö SVT:lle, että laivojen ravintolat joutuisivat hakemaan lupia samaan tapaan kuin mantereella, ja päihtyneille ei voitaisi tarjoilla.

Ruotsin poliisin mukaan suurin osa raiskauksista on sattunut Ruotsin lipun alla risteilevillä Tallink Silja Galaxylla ja Viking Line Cinderellalla.

Suomessa ei tietoa ongelmista

Poliisitarkastaja Ari Järvenpää poliisihallituksesta sanoo, ettei Suomen poliisin tietoon ole tullut, että esimerkiksi Cinderellalla olisi muita enemmän ongelmia tai että voimakkaasti päihtyneille ylipäätään myytäisiin alkoholia laivoilla.

– Ainakaan meille ei ole tullut tietoa. 

Ruotsin poliisin mukaan Suomen ja Viron lipun alla seilaavien alusten alkoholivalvonta on tiukempaa verrattuna Ruotsin laivoihin. Lisäksi Ruotsin poliisi sanoo, että myös Suomi on antanut ruotsalaisvarustamoille huomautuksen asiasta.

Järvenpään mukaan asiaan ole ainakaan viime vuosina puututtu.

– Noin kuusi vuotta sitten Suomenkin poliisin edustajat totesivat, että alkoholin anniskelu oli osittain sellaista, että pitäisi miettiä voidaanko henkilölle antaa alkoholia. Muuten ei  yhteydenottoja asian tiimoilta ole ollut.

Ongelmat kulminoituvat tax freehin ja hytteihin

Järvenpään mukaan ongelmat eivät riipu siitä minkä lipun alla laivat seilaavat.

– Suomessa eniten ongelmia ylipäätään on niillä laivoilla, jotka tulevat yön jäljiltä satamaan. Ravintolat ovat olleet auki ja joku on ottanut alkoholia enemmän kuin tarpeeseen, sanoo Järvenpää.

Hänen mukaansa väkivaltaongelmia syntyy myös siksi, että laivalla ollaan tiiviissä tiloissa ja hytit nauttivat kotirauhan suojaa. Silloin henkilökunnan on vaikea puuttua tapahtumiin.

– Maissa ihmisen koti on ravintolasta satojen metrien tai useiden kilometrien päässä, kun laivalla hytti on minuutin kävelymatkan päässä. Hytit nauttivat kotirauhan suojaa, ja jos jotakin tapahtuu siellä neljän seinän sisällä, eikä apua huudeta, niin siihen on vaikea puuttua, sanoo Järvenpää.

– Ongelmaa on myös siinä, että ihmiset ovat nauttineet tax freestä ostamiaan juomia hyteissä ennen kuin menevät ravintolaan. Kuppi on jo valmiiksi täynnä, ja sitten lieveilmiöt tulevat esiin laivan käytävillä.

Järvenpää pitää hyvänä joidenkin laivojen tapaa luovuttaa illalla ostetut tax free -viinat vasta aamulla.

– Etenkin viikonloppuisin se on erinomaisen hyvä, etteivät henkilöt pääse nauttimaan tax free -viinojaan ennen kuin pääsevät maihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.