Ruotsin olympiajoukkueelle uudet puhelimet Pekingin kisoihin – pelkona kiinalaiset vakoojat

Ruotsin olympiajoukkueelle on jaettu uudet tyhjät puhelimet Pekingin kisoja varten. Joukkueessa on pelkoa, että Kiinan hallinto hakkeroi teknisiä varusteita valvontaa varten ja pääsee käsiksi yksityistietoihin.

Ruotsin olympiakomitea on pitänyt pakollisen koulutuksen Civil Rights Defenders -ihmisoikeusjärjestön kaikille joukkueessa oleville. Yli 250:lle urheilijalle ja taustahenkilölle on jaettu tyhjät puhelimet kisamatkaa varten. Suosituksena on jättää kotiin tietokoneet ja puhelimet, joissa on arkaluonteista materiaalia.

– Ei ole olemassa mitään kieltoa sille, mitä he saavat käyttää. Se on suositus, jos heillä on arkaluonteista sisältöä, jota ei haluta muiden nähtäville. He saavat käyttää mitä haluavat omalla vastuullaan. Urheilijat ovat ottaneet sen hyvin vastaan. Se on tärkeää, että heillä on mahdollisuus  esittää omia kysymyksiään, Ruotsin olympiakomitean mediapäällikkö Lars Markusson kertoi Sportbladetille.

Pekingin kisojen asuinrakennuksissa, areenoilla, kulkuvälineissä ja mediakeskuksissa on avoin internet. Sitä ei ole rajoitettu Kiinan vastaavaan, jossa on estettynä muun muassa sosiaalisen median palvelut Facebook ja Instagram.

– Tärkein asia on se, että sananvapautta noudatetaan. Haluamme, että urheilijat ja taustajoukot voivat ilmaista mielipiteensä ja tunteensa medialle alustoillaan, Markusson sanoi.

Monilla kansallisilla liitoilla ja medioilla on samanlaiset rajoituksia Kiinaan matkaaville. Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) on varoittanut Dagens Mediassa, että mitä voi tapahtua Pekingin kisojen aikana.

– Olympialaiset ovat unelmasauma Xi Jinpingille (Kiinan presidentti) kiillottaa omaa imagoaan ja saada ihmiset unohtamaan hänen katastrofaalinen jälkensä ihmisoikeuksiin, kaikenkattavaan lehdistönvapauteen ja kaikkien oikeuteen saada tietoa, RSF:n puheenjohtaja Erik Halkjaer sanoo.

– Totta kai median ja toimittajien tulee raportoida suuresta kansainvälisestä tapahtumasta kuten talviolympialaisista, mutta heidän tulee olla varovaisia hallinnon median manipulointiyrityksien suhteen, Halkjaer jatkaa.

Pekingin talviolympialaiset käydään 4. - 20. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat