Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen MM-kotimatkalla kauhunhetkiä – joukkueen lääkäri elvytti sydänkohtauksen saanutta matkustajaa: "50-50, että hän selviää"

Ruotsin nuorten jääkiekkomaajoukkueen paluulennolla koettiin kauhunhetkiä, kun matkustaja sai sairaskohtauksen. Häntä auttamaan riensi maajoukkueen lääkäri Ryan Allenby, kertoo Sportbladet.

Nuorten MM-kilpailut jouduttiin perumaan, kun lukuisissa joukkueissa todettiin koronatartuntoja ja tämän vuoksi useita otteluita jäi pelaamatta. Ruotsin joukkueen paluulennosta muodostui dramaattinen, kun yksi matkustajista sai sydänkohtauksen ja lentokoneen piti tehdä hätälasku Islantiin.

– Yksi matkustaja sai sydänkohtauksen ja lysähti. Maajoukkueemme lääkäri Ryan (Allenby) aloitti elvytyksen heti. Emme tiedä, kuinka hänen kävi, mutta toivottavasti kaikki meni hyvin. Ryan teki uskomatonta työtä. Se oli todella dramaattista ja tarkemmin ajateltuna siitä saa perspektiiviä kaikkeen. Toivon todella, että hän voi hyvin, Ruotsin joukkueen Isak Rosen kertoi.

Allenby järkyttyi tapahtuneesta. Hän oli juuri nukahtanut, kun joukkueen Calle Clang ilmestyi hysteerisenä hänen eteensä.

– Hän kertoi, että nainen tekee kuolemaa. Juoksin lentokoneen takaosaan ja siellä makasi tajuttomana lattialla 40-50-vuotias nainen. Minä ja koneessa ollut lääkäriopiskelija aloitimme elvytyksen. Teimme sitä 45 minuutista tuntiin. Hän hengitti huonosti ja oli sinertävä, Allenby sanoo.

– Meillä oli vaikeuksia löytää hänen pulssiaan. En ole varma, mutta epäilen, että hänellä oli keuhkoveritulppa. Siinä kului 30 sekuntia ennen kuin tajusin, että mitä oli tapahtumassa. Sitten kun ymmärsin, kaikki tapahtui nopeasti. Koulutus on selkäytimessä.

Lääkärin mukaan ainoa tapa pelastaa naisen henki oli laskeutua mahdollisimman nopeasti ja viedä nainen sairaalaan. Islanti oli lähimpänä.

– En edes muista, mikä lääkäriopiskelijan nimi oli, mutta hän, minä ja lentoemäntä pidimme hänet hengissä. Hän oli elossa, kun lentokentän hoitohenkilökunta otti hänet huoviinsa.

Naisten tarkemmasta tilasta ei ole toistaiseksi tullut lisätietoja. Allenby kertoo, että lentoyhtiö ilmoittaa asiasta, kun sillä on tarkempaa tietoa.

– Tuntuu siltä, että se on 50-50, että hän selviää. Teimme kaikkemme hänen henkensä pelastamiseksi. Olin järkyttynyt hetken aikaa. Henkilökunta vei minut ensimmäiseen luokkaan ja nukahdin heti uupumuksesta, Allenby kertoo.

– Näen usein sellaista ammatissani, mutta se ei ole usein, kun minun täytyy tehdä jotain. Monet pelaajat olivat järkyttyneitä ja peloissaan. Olemme sen vuoksi tukeneet toisiamme. Nyt pidämme vain peukkuja, että nainen selviää, Allenby päättää.

Lue myös:

    Uusimmat