Lento Atlantin yli sai traagisen käänteen: Sairaskohtauksen saanutta naista elvytettiin tunnin ajan – nyt puhuu matkustajaa hoitanut suomalainen Arttu

Naista elvytettiin tunnin ajan lentokoneessa – apuun rientänyt Arttu kertoo, miten tilanne eteni:"Nopeasti oli selvää, ettei ole mikään huimauskohtaus" 4:19
Naista elvytettiin tunnin ajan lentokoneessa – apuun rientänyt Arttu kertoo, miten tilanne eteni.

Lento Kanadan Edmontonista Hollannin Amsterdamiin torstaina 30.12. joutui tekemään hätälaskun naisen saaman sairaskohtauksen vuoksi.

Kyseisellä lennolla oli myös Ruotsin nuorten miesten jääkiekkomaajoukkue, joka oli palaamassa kesken jääneistä MM-kilpailuista.

Sairaskohtauksesta uutisoinut ruotsalaislehti Aftonbladet haastatteli Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen lääkäriä Ryan Allenbya, joka kertoi sairaskohtauksesta.

– Olin juuri nukahtanut, kun (maalivahti) Calle Clang tuli luokseni täysin hysteerisenä. Hän sanoi, että nainen on kuolemassa, Allenby kertoi Aftonbladetilla.

– Juoksin koneen perälle, jossa makasi 40–50-vuotias nainen tajuttomana. Minä ja koneessa ollut lääketieteen opiskelija aloitimme elvytyksen, Allenby jatkoi.

Ruotsalaislehden version ehdoton päähenkilö on Allenby. Jutussa on myös haastateltu kiekkoilija Isak Rosénia, joka suitsuttaa Ryan Allenbya.

– Ryan teki uskomatonta työtä, Rosén toteaa.

Myös suomalainen riensi apuun

Jutussa kertaalleen mainittu "lääketieteen opiskelija" on suomalainen lääketieteen kandidaatti Arttu Mentula, joka kertoi versionsa tapahtuneesta MTV Uutisille.

Mentula katsoo tapahtumien sujuneen hieman eri tavalla kuin mitä Aftonbladetissa annetaan ymmärtää. Mentula esimerkiksi toteaa olleensa ensimmäisenä asiantuntijana sairaskohtauksen saaneen naisen luona.

– Olin kotimatkalla Pohjois-Atlantin keskellä, kun kuulutettiin, onko lääkäriä paikalla. Menin katsomaan, että mikä tilanne. Tilanne eskaloitui siihen, että tein päätöksen aloittaa elvytyksen. Aloitettiin painelu erittäin osaavan henkilökunnan kanssa, Mentula sanoo MTV Uutisille.

– Mukana oli myös Ruotsin maajoukkueen lääkäri. Tiimityöllä hoidettiin homma kotiin, Mentula jatkaa.

"Heti piti tehdä elvytyspäätös"

Elvytys kesti kaiken kaikkiaan tunnin ajan, Mentula kertoo. 

– Kyllä se aika nopeasti oli selvää, ettei ole mikään huimauskohtaus. Hän oli tajuton, erittäin huonossa kunnossa oleva potilas.

– Lähes heti piti tehdä elvytyspäätös. Ei ollut paljon mahdollisuuksia jäädä miettimään.

Ennen elvytyspäätöksen tekemistä naiselta mitattiin verenpaine ja hänen sydäntään ja keuhkojaan kuunneltiin, Mentula kertoo. 

– Huomasin, että sydän ei jaksa tehdä töitä, niin aloitin painelun. Sitä tehtiin keskeytyksettä melkein koko tunnin ajan. Vaihdeltiin vuoroja tietenkin. Raskasta se on, mutta tiimityöllä saa hoidettua pitkäänkin, Mentula sanoo.

Mentula jakaa kunniaa naisen hengissä pitämisestä myös lentokoneen henkilökunnalle, joka hänen mukaansa toimi tilanteessa esimerkillisesti.

– Hyvin olivat kouluttautuneet. Kun piti jotain pyytää, niin he toimittivat sen. He olivat hyvä osa tiimiä, Mentula arvioi.

"Ei selviä perille asti"

Mentulan mukaan lääkäriä kuulutettiin, kun lento oli ollut ilmassa noin kuuden tunnin ajan. 

Flightstatsin tietojen perusteella lentokone oli noin Grönlannin ja Skotlannin puolivälissä, kun se äkisti kääntyi kohti hätälaskun määränpäätä, Islantia.

Naisen elvytyksessä oli ”nousuja ja laskuja”, Mentula sanoo. 

– Ei saatu sellaista selvää paranemista aikaan elvytyksestä huolimatta, mutta elintoiminnot saatiin pidettyä vakaina, Mentula kertoo.

Mentulan kertoman mukaan elvytyksen alkaessa lentoa oli jäljellä noin neljä tuntia.

– Sanoin stuertille, että ei selviä perille asti. Lähin pysäkki oli Islannissa, jonne oli vajaan tunnin matka. Kapteeni päätti lentää Islantiin, Mentula sanoo.

Naisen tämänhetkisestä kunnosta Mentulalla ei ole tietoa. Nainen kuitenkin kuljetettiin lentokoneesta sairaalaan elossa ja elintoiminnoiltaan vakaana.

– Toivon mukaan hän voi paremmin. En ole itsekään saanut mitään tietoja, Mentula kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat