39-vuotias mies soitti vaimolleen ja valitti huonoa oloa – menehtyi vain päivän kuluttua: "Lupasin, että jatkan, vaikka se tuntuisi mahdottomalta"

4:01
Jukan piti kuolla jo vuonna 2006 – selvisi selkäydinvammasta ja erittäin vaikeasta aivovammasta, sitten iski vielä syöpäkin: "Kuolemantuomion saaneeksi mieheksi jaksan erittäin hyvin"

Kun mies soitti töistä ja valitti huonoa oloa, Angela ei osannut aavistaa, että vain päivän kuluttua hänen rakkaansa olisi kuollut. Aviomies Gary menehtyi täysin yllättäen aortan repeämään.

Puhelinsoitto vuonna 2018 muutti Angela Menclin elämän. Nyt hän joutuu päivittäin painimaan itsensä kanssa, jotta ei vihaisi nykyistä elämäntilannettaan.

– Terve, 39-vuotias mieheni soitti minulle töistä. Hän teki potilaalle juurihoitoa, kun tunsi olonsa kummaksi. Hän pyysi minua ajamaan itsensä sairaalaan, koska oletti saaneensa sydänkohtauksen, Angela muistelee Love What Matters -sivustolla.

Angela kaappasi perheen lapset mukaansa ja ryntäsi matkaan. Mies, Gary, kiidätettiin hoitoon.

"Sanat, jotka hän sanoi, salpasivat hengitykseni..."

Kun Angela ymmärsi, että sairaalassa kestää aikansa, hän pyysi ystäväänsä noutamaan lapset. Hän ei halunnut heidän joutuvan kokemaan sairaalan kaaosta.

– Kun olimme olleet tunteja ensiavussa, lääkäri tuli luokseni käytävään ja hänen silmissään oli kyyneleitä. Osoitin häntä ja käskin kertoa nyt heti, mikä aviomiehessäni on vialla. Sanat, jotka hän sanoi, salpasivat hengitykseni. "Hänen aortassaan on repeämä. Se on katastrofaalinen", Angela muistaa.

Angela, Gary ja lapset vuonna 2015. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se ei estänyt minua kaatumasta lattialle ja itkemästä..."

Angelan mies oli tajuissaan, ja hän sai kertoa uutisen tälle. Mies ei saanut kiihtyä, sillä hänen sykkeensä täytyi pitää tasaisena.

– Mitä enemmän sydän pumppasi, sitä enemmän mieheni vuoti kuiviin. Hän ei saanut hermostua, mutta se ei estänyt minua kaatumasta lattialle ja itkemästä samalla, kun sairaalahenkilökuntaa käveli ympärilläni, Angela kuvaa.

Mies päätettiin siirtää toiseen sairaalaan. Hoitaja lupasi Angelalle, että kaikki sujuisi hyvin.

– Aioin ottaa videon Garysta lapsille, aloitimme videon, mutta emme kyenneet kuvaamaan sitä loppuun. Ajatus siitä, että Garyn pitäisi sanoa hyvästit lapsilleen, oli hänelle liian järkyttävää. Gary rullattiin ulos. En tiennyt, että se olisi viimeinen kerta, kun näen aviomieheni tajuissaan, Angela muistaa.

"Se oli viimeinen kerta, kun kuulisin aviomieheni äänen"

Matkalla hoitaja lähetteli Angelalle viestejä, ja saavuttuaan sairaalaan Gary sai jutella vaimolleen puhelimessa.

– Kerroin Garylle, että hän on ehdoton suosikki-ihmiseni ikinä ja että rakastan häntä niin kovasti. Se oli viimeinen kerta, kun kuulisin aviomieheni äänen kertovan, miten paljon hän minua rakastaa, Angela kuvailee.

Sairaalaan päästyään Angela pelkäsi jo miehensä kuolleen, mutta hoitajat vakuuttivat, että Gary on vain kiidätetty leikattavaksi. Kukaan ei osannut sanoa, miten Garyn kävisi. Perhe saapui Angelan tueksi.


Pahin oli vielä edessä

Kahdeksan tunnin kuluttua hoitaja kertoi Garyn saapuvan heräämöön. Angela ehti jo iloita siitä, että hänen miehensä jäisi eloon.

– Kirurgi tuli paikalle minuutteja myöhemmin ja riisti pois ilon ja toivon, joka oli täyttänyt huoneen. Hän kertoi, että Gary tuli tajuissaan leikkaussaliin, mutta heti, kun hänet nukutettiin, hänen aorttansa repesi täydellisesti ja hänen sydämensä pysähtyi.

Oli suoranainen ihme, että Gary oli jäänyt henkiin; jos hän heräisi, happivaje olisi aiheuttanut vakavia vaurioita hänen aivoihinsa. Pahin oli kuitenkin vielä tulossa.

– Äitini ilmestyi paikalle ja hän oli hysteerinen. Ajattelin: "Kokoa itsesi, tarvitsen sinua, sinun täytyy olla vahva ja tukea minua". Äiti veti minut ulos käytävään ja sanoi: "Siskosi kuoli viime yönä", Angela muistaa.

Käsittämätöntä kyllä, myös Angelan sisko oli kuollut yllättäen saman vuorokauden aikana.

– Aivoillani vei muutaman minuutin ymmärtää sanat, jotka äitini sanoi. Kävelin takaisin huoneeseen, huusin "siskoni kuoli!" ja heitin vesilasin huoneen läpi. Helpotuksen tunne hyökyi ylitseni, sillä ajattelin, että nyt, kun siskoni on poissa, ei luoja mitenkään voi ottaa myös miestäni.

Päätti irrottaa rakkaansa elämää ylläpitävistä koneista

Angelan toive ei kuitenkaan käynyt toteen. Useista operaatioista huolimatta vain päivän kuluttua suru-uutisesta lääkäri kertoi Angelalle, että on aika hyvästellä – Garylla ei ollut enää aivotoimintaa, eikä hän heräisi. Angelan piti tehdä raskas päätös miehen irrottamiseksi elämää ylläpitävistä koneista.

Hän muistaa edelleen perheen lasten viimeiset hetket isän kanssa.

Gary lapsineen. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– He sanoivat hyvästit ja lähtivät sairaalasta. Kiipesin sänkyyn ja silitin Garyn hiuksia samalla, kun hoitaja sammutti laitteet. Gary oli poissa minuuteissa.

Angela myöntää, että uuden elämän aloittaminen ilman Garya tuntui mahdottomalta. Perhe joutui paitsi hautaamaan Angelan siskon, suunnittelemaan Garyn hautajaiset ja pitämään ne, myös muuttamaan toiseen osavaltioon.

"Tein lupauksen aviomiehelleni"

Angela lapsineen muutti Angelan toisen siskon luo. Hän uskoo selviytyneensä kokemastaan paitsi uskonsa, myös perheen ja ystävien jatkuvan tuen avulla.

– Tein lupauksen aviomiehelleni, kun olimme sairaalassa, kun näin hänen ruumiinsa ensimmäistä kertaa ja juuri ennen kuin he sulkivat arkun kannen. Lupasin, että jatkan, vaikka se tuntuisi mahdottomalta. Lupasin hänelle, että olen hyvä äiti ja teen parhaani kasvattaakseni lapsemme. Aion pitää nämä lupaukset.

"Totuus on, ettei vaihtoehto A ole enää tarjolla"

Angela syö masennuslääkkeitä, käy terapiassa, treenaa ja yrittää elää hetken kerrallaan. Hän kokee olevansa nyt eri ihminen kuin aiemmin. Vaikka suru on tuonut mukanaan myös joitain positiivisia muutoksia, Angela luopuisi kaikesta saadakseen Garyn takaisin.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Totuus on, ettei vaihtoehto A ole enää tarjolla, joten minun on pakko siirtyä vaihtoehtoon B. Voitte uskoa, että aion tehdä kaikkeni, jotta se olisi elämisen arvoinen. Että tarjoan kauniin elämän lapsillemme, enkä anna tämän rikkoa meitä, Angela sanoo.

– Silloinkin, kun koen, etten mitenkään enää voi kerätä itseäni kasaan vielä yhtä kertaa, teen sen silti. Teen tämän siskoni vuoksi, aviomieheni ja lasteni vuoksi ja, mikä tärkeintä, itseni vuoksi. Ansaitsen kauniin elämän ja minulla on kyky luoda sellainen.

Lähde: Love What Matters, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja