Ruotsidemokraattien puoluetyöntekijän Venäjä-kytköksestä kohu – kyseessä vastapalvelus?

Ruotsidemokraattien on otettava kantaa tietoihin puoluetyöntekijän talokaupasta ja Venäjä-kytköksestä, vaati Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Dagens Nyheterin haastattelussa.  

Ruotsin radion mukaan ruotsidemokraattien nykyinen valtiopäivätyöntekijä osti venäläiseltä liikemieheltä talon Tukholman ulkopuolelta vuonna 2014.   

Venäläinen oli maksanut talosta aikanaan yli miljoona euroa ja myi sen nyt selvästi tappiolla, noin puolella miljoonalla.  

Ruotsin radio kertoo, että pian edullisen talokaupan jälkeen puoluetyöntekijä oli myynyt talon eteenpäin merkittävällä, yli puolen miljoonan euron voitolla.  

Talokauppaan kytkeytyvä venäläisliikemies on tuomittu rikollisesta toiminnasta, kertovat Ruotsin radion keräämät tiedot. Liikemiehellä kerrotaan venäläismedian mukaan olevan myös yhteyksiä Venäjän viranomaisiin.  

Puoluevirkamies aloitti työt Ruotsin valtiopäivillä tämän vuoden helmikuussa.  

- Ruotsidemokraateilla on velvollisuus kommentoida asiaa vakavasti otettavalla tavalla ja kertoa, miten tähän kiinteistökauppaan suhtaudutaan, sanoi puolustusministeri Hultqvist Dagens Nyheterille perjantaina.  

"Hälytyskellot soivat"  

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntija pitää esille tullutta tapausta vakavana. Hän epäilee, että venäläisliikemiehen kanssa tehtyyn talokauppaan on täytynyt liittyä vastapalvelus tai jonkinlainen rahallinen järjestely.  

- Kaikki hälytyskellot soivat, sanoi johtaja Lars Nicander maanpuolustuskorkeakoulusta Ruotsin radiolle.  

Nicanderin mukaan puoluetyöntekijän venäläiskytkös saattaa muodostaa turvallisuusriskin, jos esimerkiksi arkaluontoista tietoa on vaarassa vuotaa valtiopäivien ulkopuolelle.  

Dagens Nyheterin haastatteleman puolustusministerin mukaan ruotsidemokraattien pitää ottaa vakavasti tiedot mahdollisesta turvallisuusriskistä.  

- Viime kädessä (puheenjohtaja Jimmie) Åkesson on vastuussa puolueen toiminnasta valtiopäivillä. Tämä on erityinen asia ja hänen on kyllä otettava vastuu, arvioi Hultqvist Dagens Nyheterille.  

"Ei signaaleja Säpolta"  

Puoluejohtaja Åkesson ei perjantaina kommentoinut kohua ruotsalaismedialle. Myöskään talokaupan tehnyt nykyinen valtiopäivätyöntekijä ei halunnut antaa haastattelua Ruotsin radiolle.  

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö Henrik Vinge kirjoitti perjantaina tiedotteessa, että puoluetyöntekijöistä tehdyissä turvaselvityksissä ei ole tullut ilmi huomautettavaa.  

- Kaikista poliittisista sihteereistä tehdään jatkuvasti selvityksiä turvallisuuspoliisin (Säpon) tietoihin pohjautuen, ja sieltä ei ole koskaan tullut signaaleja, että jonkinlaista epävarmuutta olisi, sanoi Vinge tiedotteessa perjantaina.  

Vingen mukaan ruotsidemokraatit on tehnyt sopimuksen turvallisuusselvitysten tekemisestä valtiopäivien turvallisuusosaston kanssa.  

Lue myös:

    Uusimmat