Mainos

Ruotsia odottaa naishallitsijoiden valtakausi

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin pikkutytön tulevaisuus on valmiiksi kirjoitettu: hänestä tulee aikanaan Ruotsin kuningatar.

Nykyisen kuningas Kaarle XVI Kustaan jälkeen valtaistuimelle nousee kruununprinsessa Victoria. Ruotsilla on näin edessään kahden naishallitsijan kausi.

Nainen voi tällä hetkellä periä kuninkaallisen vallan Ruotsin lisäksi Alankomaissa, Belgiassa, Norjassa ja Tanskassa. Vielä 1970-luvulla kuningattarien valtaputki olisi kuulostanut Ruotsissa utopistiselta.

Vuoden 1980 alkuun saakka kruunun saattoi nimittäin periä vain kuningasparin miespuolinen jälkeläinen, ja alun perin Victorian veli Carl Philip syntyi kruununperijäksi. Perimysjärjestystä kuitenkin muutettiin kuninkaan vastustuksesta huolimatta niin, että nykyisin perimysjärjestyksessä ensimmäinen on kuninkaan ja kuningattaren esikoinen sukupuoleen katsomatta.

Ennen kuninkaallisen vauvan syntymää prinssi Carl Philip oli perimysjärjestyksessä toisena, mutta nyt hän tuskin ehtii kruunuun tarttua.

Bernadotten suku on hallinnut Ruotsia jo yli 190 vuoden ajan. Nykyisin kuninkaan tai kuningattaren rooli on Ruotsissa lähinnä seremoniallinen.

Vaikka kuningas tai kuningatar on Ruotsin perustuslaillisen monarkian muodollinen johtaja, ei hänellä ole poliittista valtaa. Lainsäädäntövaltaa Ruotsissa käyttää yksikamarinen parlamentti, toimeenpanovaltaa pääministerin johtama hallitus ja tuomiovaltaa riippumattomat oikeusistuimet.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.