Ruotsi toivoo puolustusyhteistyön Suomen kanssa lisääntyvän entisestään: "Arvostamme tätä suhdetta hyvin korkealle"

Ruotsissa tehdään puolustusselvitys 1:53

Ruotsin puolustusministerin mukaan yhteistyön syventäminen on signaali myös muille siitä, että yhteistyö otetaan tosissaan.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä ollaan hehkutettu puolin ja toisin viimeisen parin vuoden ajan. Vain muutamia vuosia sitten silloinen Suomen puolustusministeri Carl Haglund ja Ruotsin vielä istuva puolustusministeri Peter Hultqvist esiintyivät hymyilevinä Sälenissä. Maat hakivat turvaa toisistaan, kun maailmantilanne oli kiristymään päin.

Nyt Ruotsissa ollaan puolustusyhteistyöhön niin tyytyväisiä, että sitä halutaan tehdä vielä enemmän

– Arvostamme tätä suhdetta hyvin korkealle ja tulokset ovat tähän mennessä olleet erittäin hyvät. Me näemme tässä jatkomahdollisuuden ja siksi minusta on tärkeää tuoda tämä julki, sillä se on myöskin signaali muille maille, että olemme erittäin vakavissamme tässä Suomen kanssa.

Hultqvist ei sano vielä mitään konkreettista, myöskään Suomen puolustusministeriin ei olla oltu yhteydessä. Ruotsi lähtee siitä, että nyt  kaavailtu yhteistyön syventäminen voidaan lukea viimeistään Ruotsin hallituksen teettämästä puolustusselvityksestä, joka on vasta alkuvaiheessa

– Tässä tehdään ensin työtä täällä Ruotsissa, jotta on jotakin, mistä voimme käydä keskustelua.

– Meidän pitäisi ottaa askeleita eteenpäin ja lisäyhteistyön rakentaminen Suomen ja Ruotsin välillä on mahdollista – tätä puolustusselvityksessä selvitetään, hän sanoo.

Tähtäimessä toisenlainen tulevaisuus

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen Maltillisen kokoomuksen kansanedustaja Hans Wallmark odottaa myös puolustusselvitystä.

– En tiedä, mitä se puolustusyhteistyö tässä tarkoittaa. Mutta jos olen ymmärtänyt oikein, siitä on tulossa erityinen osa puolustusselvitystä. Se on tärkeää, sillä Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyö on aiempaa parempaa ja se on viime aikoina vahvistunut.

Vaikka oppositiollekin näyttää kelpaavan yhteistyön lisääminen, tähtäimessä on toisenlainen tulevaisuus. Etenkin, jos puolustusyhteistyö merkitsisi jonkinlaista liittoutumista tai muistuttaa sellaista.

– Täytyisi miettiä, miten olisimme vahvempia liittoutuneena vain yhden maan kanssa, jos samaan aikaan sysäämme syrjään mahdollisuuden olla liitossa 28 maan kanssa. Tämä on asia, mitä molemmissa maissa on hyvä pohtia. Siksi olen keskustellut ystävieni kanssa Suomen porvaripuolelta Nato-jäsenyyden hyödyistä molemmille maille.

Lue myös:

    Uusimmat