Suomi ja Ruotsi tasapainoilevat liittoutumattomuuden ja puolustusyhteistyön välillä: "Sanoja voi pyöritellä niin tai näin"

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven joutuivat Kultarannan lehdistötilaisuudessaan puimaan moneen kertaan maiden puolustusyhteistyön merkitystä.

Molemmat maat selkeästi määrittelevät itsensä liittoutumattomiksi, vaikka tekevätkin laajaa yhteistyötä sekä keskenään että Yhdysvaltain kanssa.

Tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa Suomen turvallisuuspoliittisen tilanteen sanotaan muuttuneen ja alleviivataan yhteistyön merkitystä. Silti Suomen pääministeri Juha Sipilä vakuutti tänään Ylen pääministerin haastattelutunnilla että yhteistyö ei etene puolustusliittoon asti.

"Ajattelemme olosuhteita rauhanajan ulkopuolella"

Kultarannassa vieraileva Stefan Löfven ilmaisi jopa pientä tuskastumista asian tivaamiseen.

– Sanojahan voi pyöritellä niin tai näin, Löfven totesi pariinkin kertaan.

– Tämä yhteistyö ei ole sama kuin puolustusliitto, mutta se on täydennys kunkin maan kansalliselle suunnittelulle. Se tulee tietysti edellytämään poliittisia päätöksiä, mutta olemme vieneet tätä eteenpäin ja tutustuneet toistemme kapasiteettiin. Ajattelemme sellaisia olosuhteita, jotka ovat rauhanajan ulkopuolella –  mutta tämä ei ole siis mikään puolustusliitto. Kumpikin maa päättää omista asioistaan. Se on täydennys, Löfven kuvasi.

Niinistö: "Kovempaa vauhtia kuin osasin odottaa"

Presidentti Niinistö myöntää että puolustusyhteistyön tiivistyminen Ruotsin kanssa on ollut intensiivisempää ja nopeampaa kuin hän osasi aavistaa.

–  Me olemme menneet askel askeleelta eteenpäin, olemme menneet kovempaa vauhtia ja korkeammalle kuin osasin ollenkaan odottaakaan. Tälläkin hetkellä keskustellaan uusista askeleista. Nyt on varmasti viisainta että otetaan ne, ja katsellaan mihin se johtaa. Tämä on minun kantani.

Venäjää tämä kehitys ei Niinistön arvion mukaan juuri hetkauta.

– Meillä on kovasti tapana miettiä että mikä herättää Venäjällä ärtymystä tai sen karhun. Minusta me ehkä näemme siinä suhteessa vähän liikaakin vaivaa, sillä en ole havainnut sinä aikana kun olen presidenttinä ollut suomalaisten toimien herättävän minkäänlaista ärtymystä venäläisissä. He kyllä sitten sanovat jos ovat jostain eri mieltä, ja minusta se on erittäin hyvä asia että näin voidaan tehdä. Myös me sanomme, jos olemme eri mieltä heidän kanssaan. Niinistö kuvaili.

Sekä Niinistö että Löfven kuitenkin painottivat puheenvuoroissaan liittoutumattomuutta.

– Kuten jo sanoin, yhteistyö Suomen kanssa ei ole puolustusliitto, emmekä sellaista tavoittele. Sen sijaan se täydentää kansallista puolustustamme. Se on erittäin tärkeä täydennys. Mutta koska haluamme olla liittoutumattomia, niin olemme sitten liittoutumattomia, Löfven tiivisti.

Lue myös:

    Uusimmat