Mainos

Ruotsalaisvanhemmat eristivät lapsensa kotiin vuosikausiksi – puutteita perustaidoissa, teini-ikäinen ei osannut edes kuoria banaania

Ruotsalainen Ystadin kunta saa riippumattomassa selvityksessä kovia moitteita vuosikausiksi ulkomaailmasta eristettyjen lasten tapauksessa. Keskiviikkona julkistettu selvitys myös suosittaa kuntaa tekemään uuden rikosilmoituksen lasten vanhemmista.

Aikaisempi ilmoitus ei johtanut esitutkinnan aloittamiseen. Tapaus paljastui alkukesästä, kun paikalliset mediat kertoivat skånelaisperheen viiden lapsen eläneen vuosikausia eristyksissä ulkomaailmasta ja käymättä koulua.

Vanhemmat väittivät lasten opiskelevan nettiyhteyden kautta amerikkalaisessa koulussa. Tieto oli perätön, mutta kunta ei tarkistanut sitä yhdeksään vuoteen.

Lisäksi rehtori, jonka koulua lasten olisi pitänyt Ystadissa käydä, oli pyytänyt jo kymmenen vuotta sitten turhaan sosiaaliviranomaisia tekemään tarkastuksen perheen kotiin.

Todellisen tilanteen paljastuttua kesäkuussa perheen neljä 4–16-vuotiasta lasta otettiin kiireisesti huostaan. Täysi-ikäiseksi varttunut viides lapsi sai jäädä vanhempiensa luo.

Lääkäreiden ja psykologien mukaan lapsilta puuttuivat perustiedot niin lukemisesta, kirjoittamisesta kuin laskemisesta. Kun yhdelle teini-ikäiselle lapselle annettiin banaani, hän ei tiennyt, miten se pitäisi kuoria. Lapsilla havaittiin myös muun muassa tasapaino-ongelmia, ilmeisesti puutteellisen liikunnan takia.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja