Mainos

Ruotsalaisten mielikuvat Suomesta hataria – mieleen tulevat muumit, vihaiset linnut, sauna ja alkoholi

Ruotsalaisten asenne Suomeen on enimmäkseen positiivinen, mutta suuri osa ruotsalaisista kokee, ettei tiedä naapurimaastaan juuri mitään. Tämä käy ilmi ruotsalaisten Suomi-kuvaa kartoittaneesta kyselytutkimuksesta.

Vastaajista noin puolet arvioi tietonsa Suomesta olevan olemattomia tai vähäisiä. Kyselyn perusteella Ruotsissa kytee silti kiinnostus Suomea kohtaan. Erityisesti nuoret ja korkeakoulutetut haluaisivat oppia Suomesta lisää.

Muumipeikko ja vihaiset linnut tunnetuimmat suomalaiset

Järvet, luonto, sauna ja Helsinki pulpahtivat tyypillisimmin ruotsalaisten mieleen, kun heiltä kysyttiin spontaaneja mielikuvia Suomesta. Moni pitää Suomea myös maana, jolla on toimiva yhteiskunta ja lähellä Ruotsia oleva elintaso. 

Tunnetuimmat suomalaiset ovat Ruotsissa kirjailija Tove Janssonin luoma Muumipeikko sekä peliyhtiö Rovion Angry Birds -hahmot.

Negatiivisempana mielikuvana nousi esiin käsitys suomalaisten runsaasta alkoholinkäytöstä. Neljä kymmenestä vastaajasta oli samaa mieltä väittämästä, että suomalaiset juovat enemmän alkoholia kuin muut Pohjoismaiden asukkaat. Suomea ei koettu myöskään kovin monimuotoiseksi maaksi.

Tukholmalaisilla positiivisia mielikuvia

Kaikkiaan kaksi kolmesta vastaajasta kuvaili asennettaan Suomeen melko tai erittäin positiiviseksi.

Positiivisimpia mielikuvia Suomesta on 65–79-vuotiailla ruotsalaisilla sekä korkeasti koulutetuilla ja Tukholmassa sekä Keski-Ruotsissa asuvilla. Ruotsalaiset miehet suhtautuvat Suomeen naisia positiivisemmin.

Vähiten Suomesta kokevat tietävänsä ruotsalaiset naiset ja Keski-Ruotsissa asuvat. Naisista 60 prosenttia ja keskiruotsalaisista liki 70 prosenttia sanoi tietävänsä Suomesta vähän tai ei lainkaan. Tukholmalaiset taas luottavat Suomi-tietoihinsa vankimmin. Heistä viidennes sanoi tietävänsä Suomesta paljon.

Eläkkeellä oleva toimittaja Kari Lumikero kertoo vuonna 2015, kuinka Suomen maine hänen mukaansa huononi nopeasti maailmalla Lahden Ku Klux Klan -kuvien myötä. Hän antaa myös ohjeensa, kuinka Suomen maine saadaan jälleen nousuun.

Kulttuuri ja historia kiehtovat länsinaapureita

Joka kolmas kyselyyn vastanneista haluaa oppia lisää Suomesta. Eniten ruotsalaisia kiinnostaa suomalainen kulttuuri, historia ja yhteiskunnalliset asiat. 

Kulttuuritietoa kaipaavat erityisesti naiset, miehiä kiinnostaa historia. 18–29-vuotiaat ja korkeasti koulutetut ovat kiinnostuneita Suomi-tietoudesta kautta linjan. 

Joka kolmas ei koskaan vieraillut Suomessa

Kyselyn mukaan myös matkustusinto muhii: lähes seitsemän kymmenestä vastaajasta sanoi voivansa melko varmasti tai varmasti ajatella lomailevansa Suomessa seuraavan vuoden aikana.

Noin joka neljäs ruotsalainen on käynyt Suomessa ainakin viidesti ja noin joka kolmas ei koskaan.

Tutkimuksen tilasi Suomen Tukholman-instituutti yhdessä Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston ja ajatushautomo Magman kanssa. Kyselyn toteutti Novus Sverigepanel, joka haastatteli yli tuhatta 18–79-vuotiasta ruotsalaista tammikuussa. 

Tällainen on taas ranskalaisten mielikuva Suomesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.