Ruotsalaiskaupungin päätös: Lucia-neito voi tänä vuonna olla myös poika

Malmön kaupunki on päättänyt, että tänä vuonna myös poika voidaan nimetä Lucia-neidoksi. Kaupunki nimittäin etsii ilmoituksessaan ”henkilöä” kantamaan kynttiläkruunua. Lucia-seremonian projektijohtaja Viveca Byhr Lindénin mukaan he eivät halunneet asettaa valinnalle rajoituksia.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten taianomaisen lumimaiseman voi tehdä itse.

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Malmön kaupunki on päättänyt, että tänä vuonna myös poika voi päästä kantamaan kynttiläkruunua. Päätöksestä kertoo muun muassa Expressen-lehti.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Aiemmin ilmoitus oli muotoiltu niin, että vain tyttö voi hakea Lucian titteliä. Tänä vuonna kaupunki ilmoitti, että Luciaa ei valita ulkonäön tai lauluäänen perusteella, vaan hänen tulee olla "henkilö, joka on viime vuosina kunnostautunut hyvänä esikuvana ja osoittanut suurta omistautumista kaupunkia ja kanssaihmisiään kohtaan”.

– Olemme yksinkertaiseti päättäneet, että emme halua rajoittaa valintaa vain naisiin, kertoo Malmön kaupungin Lucia-seremonian tämän vuoden projektijohtaja Viveca Byhr Lindén.

– Näin saamme haastatteluun kaikkein kiinnostavimmat kandidaatit.

Kovaa treeniä koko syksyn

Kaikki eivät ole ilahtuneet päätöksestä. Uutinen on herättänyt hälinää.

– Olen saanut sähköposteja ja tästä on tullut jonkin verran keskustelua. Mielestäni on kuitenkin hyvä asia, että ihmiset reagoivat ja ovat kiinnostuneita asiasta, Byhr Lindén toteaa.

Lucia voi siis olla joko nainen, mies tai henkilö, joka ei koe itseään naiseksi tai mieheksi.

Byhr Lindén kertoo The Local.se-sivustolla, että muutokseen johti myös tieto siitä, että kaikki ihmiset eivät määrittele itseään sukupuolen mukaan.

Laulutaitokaan ei ole Lucialle pakollinen vaatimus. Musiikista vastaavat nimittäin malmöläisen musiikkipainotteisen koulun opiskelijat.

– Näin se menee joka vuosi. Kulkueeseen osallistuvat karsittiin malmöläiskoulusta jo keväällä. He harjoittelevat kovasti ja treenaavat joka viikko neljä tuntia lauluopettajan kanssa, Byhr Lindén kertoo.

Kulkueessa pitää pukea ylleen valkea kaapu ja kantaa hopeista kruunua, jossa on ledivaloja.

Arvostettu titteli

Byhr Lindénin mielestä kysymys Lucian sukupuolesta ei ole niin tärkeä. Sen sijaan olennaista on, että Luciaksi valittu henkilö ottaa tehtävän tosissaan.

– Moni ei oikeasti ymmärrä, miten paljon Luciana olo vaatii. Se alkaa joulujuhlista Gustav Adolfin torilta joulukuun ensimmäisenä päivänä, minkä jälkeen vieraillaan kolme viikkoa eri paikoissa. Esiintymisiä on yhteensä 65, Byhr Lindén kertoo.

Lucia-kulkue vierailee sairaaloissa, vanhainkodeissa ja saattokodeissa.

– Tiedämme, että se on todella tärkeää. On ihmisiä, jotka eivät kykene tulemaan ulos seuraamaan esitystä. Sitä on arvostettu valtavan paljon. Etsimme henkilöä, joka voi välittää hiljaisuuden ja ja rauhan tunnetta.

Lue myös:

    Uusimmat