Ruotsalaiskätilöt varoittavat: Älypuhelimen käyttö vaikuttaa imetykseen

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti uutisoi kätilöiden uudesta huolesta: tuoreet äidit menettävät kontaktin vauvoihinsa – ja tämä on puhelinten vika.

– Tämä viesti on kaikille vanhemmille: pistäkää puhelin syrjään ja oppikaa tuntemaan lapsenne, sanoo kätilö Elisabeth Hjärtmyr.

Sosiaalinen media tulvii kuvia vastasyntyneistä synnytysosastolla. Vanhemmat jakavat heti kuvia uudesta tulokkaasta sukulaisille, ystäville, perheelle ja tutuille – ja pian he hukkuvat onnentoivotuksiin. Nyt useat kätilöt kuitenkin varoittavat, että puhelimen käyttö menee jo lapsen ja vanhemman kontaktin sekä imetyksen edelle.

Norjassa kuuden suuren sairaalan kätilöt varoittavat riskeistä VG-lehdessä, ja nyt myös ruotsalaiskätilöt ovat heränneet.

– Ymmärrämme, että ihmiset haluavat päivittää uutisia uuden lapsen tulosta, mutta jo synnytyssairaalassa olisi tärkeää olla läsnä lapselle, Hjärtmyr sanoo.

“Tämä on erittäin vakavaa”

Kätilöt ovat yhtä mieltä siitä, että ei ole tavatonta, että tuoreet äidit selaavat puhelintaan samalla, kun he imettävät. Siitä huolimatta olisi tärkeää olla läsnä ja ”aktiivinen”, kun lasta syötetään.

– Suhtaudumme tähän erittäin vakavasti. Puhelimen seurassa ollaan enemmän kuin lasten, joten on erittäin tärkeää vastustaa tätä.

Kätilöiden mukaan äidin katsekontakti lapseen sekä lapsen huomioiminen on tärkeää useasta syystä. Heidän mukaansa vanhempien on opittava lukemaan lasten viestejä, jotta lapsi ja vanhemmat saavat yhteyden ja oppivat tuntemaan toisensa.

– Jos vanhemmat vain katsovat puhelimiaan ja jättävät lapsen yksin, eivät he opi tunnistamaan lapsen viestejä. Tällä on suuri vaikutus myöhempään imetykseen, Hjärtmyr sanoo.

Ei totaalikiellolle

Ingela Wiklund, Ruotsin kätilöliiton puheenjohtaja, vahvistaa, että molempien vanhempien pitäisi ajatella asiaa, kun he seurustelevat lapsen kanssa.

– Minä ja muut kätilöt kehotamme tuoreita vanhempia siirtämän puhelimen syrjään ja keskittymään lapseen, Wiklund sanoo.

Hänen mukaansa täydellinen mobiilikielto ei kuitenkaan ole tarpeen synnytyssairaaloissa. Sen sijaan kätilöt haluaisivat hoitaa asiaa kertomalla uusille vanhemmille, kuinka puhelimenkäyttö vaikuttaa lapsiin.

–  En usko kieltoihin. Meidän täytyy kehottaa vanhempia keskittymään enemmän lapsiinsa ja vähemmän puhelimeensa.

Lue myös:

    Uusimmat