Ruotsalaiset menestyvät CHL:ssä - suomalaiskonkari paljastaa syyt

Suomalaiset joukkueet pärjäsivät CHL:n avausviikonloppuna hyvin. Niin tekivät myös ruotsalaiset seurat, joista jokainen onnistui avaamaan voittotilinsä.

Ruotsalaiset seurat ovat perinteisesti pärjänneet hyvin euroturnauksissa. Champions Hockey Leaguen edeltäjä European Trophy pelattiin neljästi, ja joka vuosi finaaliottelussa oli mukana ruotsalainen joukkue. Viimeisimmän finaaliturnauksen kuudesta joukkueesta neljä oli länsinaapurista.

Växjö Lakersin kapteeni, reilut 11 kautta Ruotsissa pelannut Tomi Kallio avaa taustoja sinikeltaisten joukkueiden menestykselle.

– Ruotsin liiga on tasoltaan hyvä. Sarja viehättää monia pelaajia. Täällä on paljon KHL:stä ja NHL:stä tulleita pelaajia. Keski-ikä on korkeampi kuin Suomessa, sen myötä pelin taso nousee, Kallio selvittää MTV Sportille.

Kallio osaa antaa osuvan esimerkin.

– Aiemmissa turnauksissa olemme aina pärjänneet suomalaisia vastaan hyvin. Täällä olemme vielä menneet myöhemmin jäälle kuin Suomessa ja silti pystyneet voittamaan.

Yksi merkittävä seikka liittyy siihen, että Ruotsissa on panostettu junioripuoleen tosissaan.

– Junnutuotanto on mielettömän hyvää. Se on ollut sitä jo viiden tai kymmenen vuoden ajan, Kallio sanoo.

CHL on tullut jäädäkseen

Kallio pelasi 1990-luvulla TPS:n paidassa European Hockey Leagueta, joka on yksi CHL:n edeltäjistä. Yhden EHL:n mestaruuden voittanut Kallio uskoo Champions Hockey Leaguen tulevaisuuteen.

– Jos vertaa 90-luvulle, niin nyt ollaan vahvemmalla pohjalla. Vanhoina aikoina koitettiin jotain, mutta se ei saanut tarvittavaa innostusta. Nyt on vakavammin otettava yritys.

– Toki tälle pitää antaa aikaa muutamia vuosia, Kallio muistuttaa.

Ruotsissa CHL on saanut hyvän vastaanoton.

– Kyllä se on ollut hyvin esillä. Jos elokuun lopulla peleissä on yli 3000 katsojaa, niin se on hyvä määrä. Varmasti joitakin asioita voidaan tehdä paremmin tulevina vuosina. Alku on kuitenkin positiivinen.

Växjö Lakers pelaa euroliigassa ensimmäistä kertaa. Viime kaudella joukkue ylsi Ruotsin liigan runkosarjassa kolmanneksi, mutta tie tyssäsi välieriin. CHL on uusi mielenkiintoinen porkkana, joskin pääpaino on kotimaan sarjassa.

– Seura ei ole mitenkään erityisesti panostanut CHL:ään. Meillä taitaa olla kokoonpanossa yksi pelaaja enemmän kuin viime kaudella. Koko kauden menestykseen satsataan. Tavoitteena on toki mennä CHL:ssä jatkoon, Kallio asettelee.

Växjö avasi CHL:n voitolla ja tappiolla. Se pelaa samassa alkulohkossa yhdessä KalPan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat