Ruokatrendeissä tulossa vastaisku – onko syömisestä tehty jo liian vaikeaa?

Saarioinen Oy:n lokakuussa 2012 teettämä tutkimus selvitti, mitä arki ja syöminen ovat tulevaisuudessa.

Tutkimuksen mukaan tulevaisuuden merkittävimmät ruokatrendit ovat perinteet, perhearvot ja nostalgia. Myös ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys nousivat vahvasti esille.

– Tämän päivän arki on täynnä kiiltokuvamaista suorittamista. Tulevaisuudessa ruuasta ja syömisestä puhutaan arvojen kautta. Voimakkaimmin ruokaan liitetään perhearvot. Myös kanssakäyminen ja sosiaalisuus korostuvat. Valmisruuan rooli kasvaa entisestään tarjoamalla ratkaisuja syömiseen liittyviin emotionaalisiin ja käytännön tarpeisiin, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ritva Mäenpää Saarioisilta.

"Syöminen on tehty vaikeaksi"

Saarioisilla ollaan huolissaan erityisesti vallitsevasta ruokakeskustelusta ja arkiruoan arvostuksen laskusta.

– Syöminen on ristiriitaisen tietotulvan myötä tehty vaikeaksi ja monimutkaiseksi. Tuntuu, että hyvästä arjesta ja arkiruuasta ei voida enää nauttia ilman syyllisyyden tunnetta, sanoo hallituksen puheenjohtaja Kaisu Avotie.

– Arki näyttäytyy usein sekä ihanana että ikävänä. Silti juuri arjessa tapahtuvat monet muutokset, jotka juurtuvat osaksi jokapäiväisiä tapojamme. Tulevaisuuden arki näyttää, onko suhteemme ruokaan muuttumassa rennommaksi ja tietoisemmaksi, toteaa puolestaan professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Saarioinen esitteli tulevaisuuden ruokatrendejä koskevat tutkimustulokset tiistaina 15.1.2013 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Kvalitatiiviseen tutkimukseen vastasivat elintarviketeollisuuden parissa kuluttajatutkimusta tehneet tutkijat USA:sta, Iso-Britanniasta, Saksasta, Alankomaista, Ruotsista, Tanskasta, Puolasta ja Suomesta.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja