Miten kävi ruoanlaitolle? Kysely paljastaa suomalaisten lapsiperheiden muuttuneen arjen: "Fiilis on odottava, pelonsekainen, kyllästynyt"

MillaWesterling_1
Milla Westerling, Nelli Päiväläinen

Koronavirusepidemia muutti arjen kertaheitolla, ja etenkin lapsiperheissä se tarkoittaa töiden ja lastenhoidon siirtymistä kotiin. Suomalainen lasten luomukauratuotemerkki Green Planet Astronauts kysyi pienten lasten vanhemmilta, mitä uusi arki on tuonut tullessaan.

Kuvassa kolmen lapsen äiti, Green Planet Astronautsin Milla Westerling.

Suomalaisyritys Green Planet Astronauts päätti selvittää, miten koronakriisi on vaikuttanut lapsiperheiden arkeen. 

Välipaloja valmistava yritys sai alkunsa, kun kolmen lapsen äiti Milla Westerling päätti alkaa itse valmistaa lapsille ravitsevia välipaloja huomattuaan kauppojen tarjonnassa puutteita. Yrityksen tuotteet noudattavat planetaarista ruokavaliota, johon kuuluu muun muassa kasvispainotteisuus, vähäsokerisuus ja kestävän kehityksen huomioiminen. Ensimmäiset tuotteet syntyivät Millan kotikeittiössä aamupuuron jämistä.

Tällä hetkellä Millan kotona on tiivis asetelma, kun lapset ovat kotihoidossa ja vanhemmat vuorotellen etätöissä. Green Planet Astronauts halusi tietää mitä muille lapsiperheille kuuluu, ja toteutti kyselyn, johon yritys sai 50 vastausta. Vastauksista tulee esille uupumus, mutta myös läheisyyden ja rakkauden tunteet.

Ruoka tehdään poikkeusoloissakin itse

Suurimmat muutokset koronakriisin aikana on kyselyn mukaan koettu ruoanvalmistuksessa. Yhtäkkiä kotona täytyykin laittaa viisi ateriaa useammalle perheenjäsenelle. Kuitenkin vain noin viidennes vastaajista on lisännyt valmiina ostettavien ruokien määrää, ja sitä vastoin enemmistö on lisännyt itse alusta asti valmistettavien aterioiden osuutta. Aterioista todennäköisimmin välipala korvataan valmiilla tai puolivalmiilla tuotteella. 

– Olemme yrittäneet ulkoilla perheen kanssa paljon. Valmiit välipalat ovat parasta joka päivä ulkona, kun ilmat lämpenevät, eikä jakseta tulla sisälle hakemaan saati valmistamaan välipalaa, kertoo yksi vastaajista.

Jaksaminen on aika ajoin koetuksella

Vaikka perheen kanssa vietetty arki on nyt uudella tavalla ainutlaatuista, koetaan oman jaksamisen olevan välillä koetuksella. Etätöiden tekemiseen kaivataan rauhaa ja aterioiden valmistamiseen lisäaikaa.

Milla uskoo, että terveellisten välipalojen merkitys on kasvanut entisestään poikkeusolojen aikana. Yrityksen uusinta tuotetta kehitellessään hän ei osannut aavistaa, millaisen tilanteen keskelle se lanseerattaisiin.

– En olisi arvannut vuosi sitten minkälaiseen tilanteeseen lähdimme kehittämään uudenlaista tuotetta. Terveelliset välipalat olivat kaikkien toiveena, mutta nyt ne ovat nousseet entistä suurempaan arvoon, kun arkeen tarvitaan paljon helpotusta, Milla kertoo.

Tilanteesta löydetään myös paljon positiivisia puolia

Valtaosa kyselyn vastauksista huokuu iloa ja toiveikkuutta. Yksi vastanneista kertoo nauttivansa yksinkertaistuneesta arjesta, kun ei tarvitse juosta tapahtumissa ja kaupoilla. Toinen kokee arvostavansa vanhoja rutiineja entistä enemmän. 

– Samaan aikaan fiilis on odottava, pelonsekainen, kyllästynyt. Kuitenkin myös nautin siitä, että saa viettää perheen kanssa näin paljon aikaa. Pelko johtuu lähinnä epätietoisuudesta siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Tilanne saa arvostamaan omaa työpaikkaa, päiväkotia ja lasten isovanhempia tosi paljon, tiivistää yksi vastaajista. 

Näihin tuntemuksiin varmasti samaistuu tällä hetkellä moni suomalainen perhe. 

Lähde: Green Planet Astronautsin tiedote

***

Videolla kerrotaan, mikä ruoka on suomalaisten arjen suosikki.

2:57

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja