Mainos

Ruokanen: Jos Syyrian tilanne tapahtuisi lähempänä, se olisi hirveä skandaali

9:46

Suomen Kuvalehden pitkäaikainen päätoimittaja Tapani Ruokanen sanoo Syyrian kaukaisuuden vaikuttavan yleiseen asennoitumiseen.

– Tässä on mielenkiintoinen mediailmiö, että kun jotakin ikävää tapahtuu tapahtuu tietyn etäisyyden päässä, niin se ei ole niin merkittävää. Jos tämä tapahtuisi lähempänä, olisi se varmasti hirvittävä skandaali, joka loppuisi, Ruokanen sanoi MTV Huomenta Suomen haastattelussa.

– Mielenosoituksia ei ole aiheesta  paljon nähty, Ruokanen toteaa.

Ministeri Jaakko Iloniemi sanoo  Syyrian tilanteen vaativan sotatoimia, joihin kukaan ei kuitenkaan näytä olevan kykeneväinen. Hänen mukaansa yksittäiset valtiot voisivat puuttua tapahtumiin, mutta kansainväliset yhteisöt ovat voimattomia.

Presidentti Martti Ahtisaari, ministeri Jaakko Iloniemi ja toimittaja Tapani Ruokanen julkaisivat tällä viikolla Miten tästä eteenpäin -kirjan, jossa muassa suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuutta.

–  Tässä tarvittaisiin sotilaallista voimaa, jotta asia olisi hoidettavissa, mutta kun ei ole yksimielisyyttä miten asia tapahtuisi.

– Yksittäiset valtiot voisivat puuttua. EU pystyisi tekemään jotakin, jos se kykenisi omaksumaan yhteisen käytännön linjan.  Toisaalta EU: ta ei ole luotu sotia käymään, eikä se siihen sovikaan, kun ei ole omaa sotilaallista voimaa, Iloniemi sanoo.

Sekä Iloniemi että Ruokanen sanovat YK:n olevan kykenemätön hoitamaan Syyrian tilannetta kuntoon.

–  YK perustettiin tällaisten asioiden hoitamiseen, mutta se vaatisi, että turvallisuusneuvoston kaikki viisi pysyvää jäsentä ovat yksimielisiä. Jokainen niistä voi estää toiminnan erikseen ja yksi jäsenistä on Venäjä, joka on Syyrian tapauksessa erityinen ongelma – tosin ei Kiinakaan ole asiaa helpottanut, sanoo Iloniemi.

Ruokasen mukaan YK:ssa ajetaan lähinnä kunkin omaa etua.

– Periaatteelliset kysymykset kuten ihmisen elämän kunnioittaminen ei näytä olevan korkealla agendalla, vaan oma poliittinen etu. Tämä on siivoton tilanne, joka on vastoin kaikkia ihmisoikeuksia, Ruokanen sanoo.

7:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja