Mainos

Ahtisaari: Syyrian ratkaisu Venäjän ja Yhdysvaltojen tahdosta kiinni

2:11

Syyrian kriisin ratkaisu on presidentti Ahtisaaren mielestä Venäjän ja Yhdysvaltojen tahdosta kiinni. Ahtisaaren mukaan maat tulisi saada samaan neuvottelupöytään.

– Kysymys on tahdosta, aikaisemmin sitä tahtoa on löytynyt. Toivottavasti me saadaan nämä pysyvät jäsenmaat [YK:n] turvaneuvostossa tuntemaan vastuunsa, presidentti Martti Ahtisaari totesi tänään politiikan toimittajien lounaalla.

Ahtisaaren mukaan strategista ajattelua ei ole näköpiirissä.

– Toivon nyt hartaasti, että tämä tappaminen loppuu. Se on kamalaa, kun ajatellaan, että kohta on 500 000 ihmistä tapettu ja olisi voinut kuvitella, että paljon strategisemmalla ajattelulla olisi jo vuonna 2012 saatu jotain järkevää aikaan, Ahtisaari sanoo.

Venäjän YK-lähettiläs ehdotti vuonna 2012 Syyrian presidentin Bashar al-Assadin syrjäyttämistä osana rauhansopimusta. Länsimaiden edustajat eivät tarttuneet tarjoukseen.

Assadin lähdön puolesta Ahtisaari ei kuitenkaan nyt liputa. 

– En ole koskaan puhunut edes presidentin vaaleistakaan siellä, minusta ne pitää olla parlamenttivaalit ja saada yksi demokraattisesti valittu elin, joka voi sitten ottaa kantaa siihen mikä hänen roolinsa tulee olemaan tulevaisuudessa.

Ahtisaarelle ei ole sanomansa mukaan tarjottu roolia Syyrian konfliktissa. Ahtisaari perusti konfliktinratkaisujärjestö CMI:n vuonna 2000.

– Luojan kiitos ei. Siellä on hyvä mies, tunnen hänet jo 60-luvulta, hän totesi. 

Ahtisaari toivoo myös muiden YK:n turvaneuvoston pysyvien jäsenten sekä EU:n aktiivisuutta asiassa.

Hänen mukaansa länsi ei uhkaa Venäjää, eikä Venäjän pidä ihmetellä nyt saamaansa paheksuntaa.  

– Nato ei ole edes kabaabeli [kyvykäs] uhkaamaan Venäjää. Kyllä näitä ongelmia on nyt aiheuttanyt Venäjä, Ahtisaari sanoo viitaten tapahtumiin Ukrainassa ja myöhemmin Syyriassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.