Ruokakaupan kassa kuvasi asiakkaiden pankkikortteja salaa Espoossa ja Helsingissä – huijasi tileiltä tuhansia euroja

Pääkaupunkiseudulla ruokakaupan kassalla työskennellyt nuori mies kuvasi salaa asiakkaiden pankkikorttitietoja ja vei asiakkailta yhteensä tuhansia euroja. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut miehen 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio tuli tänään. Sen mukaan vuonna 2000 syntynyt espoolaisnuorukainen syyllistyi petokseen sekä viiteen maksuvälinepetokseen vuonna 2019. Samalla mies tuomittiin huumausainerikoksesta, koska hänen hallustaan oli löydetty yli 100 grammaa kannabista.

Käräjätuomion mukaan mies oli kuvannut matkapuhelimellaan ruokakaupan asiakkaiden pankkikortteja näiden maksaessa ostoksiaan. Tuomion mukaan rikokset tapahtuivat Espoossa.

Asiakkailta saamiaan pankkikorttitietoja mies oli käyttänyt OmaPosti-sovelluksessa tekaistujen laskujen maksamiseen. Rahat menivät miehelle itselleen.

Käräjäoikeuden saaman selvityksen mukaan mies onnistui huijaamaan rahaa yhteensä 5100 euroa. Uhreja oli viisi.

Mies myönsi nämä rikokset oikeudessa.

Yksi syyte hylättiin

Huumausainerikoksen, petoksen ja maksuvälinepetosten lisäksi syyttäjä vaati miehelle rangaistusta maksuvälinepetoksen valmistelusta, sillä miehen puhelimesta löydettiin ainakin 14 eri henkilön pankkikorttitiedot.

Nämä pankkikortit mies oli kuvannut vuoden 2020 alussa, noin kaksi kuukautta viimeisen toteutuneen maksuvälinepetoksen jälkeen. Mies oli tuolloin ollut töissä Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevassa kaupassa.

Syyttäjän näkemys oli, että mies oli aikonut tehtailla petoksia myös näillä tiedoilla.

Mies kiisti tämän. Hänen mukaansa hänellä ei ollut aikomusta tehtailla enempää maksuvälinepetoksia ja hän oli aiemminkin ryhtynyt rikoksiin vain, koska oli peloissaan maksamattomien huumevelkojensa takia.

Mies kertoi, että oli saanut velkansa maksettua, ja ettei hänellä ollut enää tarvetta tehdä uusia rikoksia.

14 uuden henkilön tietojen keräämistä mies selitti sillä, että hänelle oli jäänyt tällainen "tapa taikka tottumus" alkuperäisten maksuvälinepetosten jälkeen.

Käräjäoikeus piti selitystä hieman epäuskottavana.

Oikeus myös katsoi, että mies oli tehnyt valmisteluja, jotka olisivat voineet mahdollistaa tulevaa rikosta, jos mies olisi tarvinnut lisärahaa.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi kuitenkin varteenotettava epäily siitä, että miellä olisi ollut tavoitteena toteuttaa valmisteltava rikos.

Tietty kynnys ei siis ylittynyt, vaikka miehen toimia pidettiinkin epäilyttävinä. Miestä ei tuomittu valmistelusta.

Muista rikoksista tuomitun 5 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies joutuu maksamaan korvauksia eri pankeille sekä yhdelle jutun asianomistajalle yhteensä noin 2000 euroa. 

Käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Näin meitä yritetään huijata joka suunnalta –"Pahimmassa tapauksessa tili tyhjenee" 10:16
Katso myös: Näin meitä yritetään huijata joka suunnalta – "Pahimmassa tapauksessa tili tyhjenee".

Lue myös:

    Uusimmat