Sairaanhoitajan avautuminen kuvaa vähävaraisten ankeutta – 700 000 elää köyhyysrajan alapuolella

Vähävaraisille joulu on ahdistavaa aikaa. Rahat ovat tiukilla, mutta joulua pitäisi kuitenkin viettää asiaankuuluvine ruokineen ja lahjoineen. Satoja tuhansia suomalaisia elää köyhyysrajan alapuolella.

Sastamalan kaupungin psykiatrinen sairaanhoitaja Minna Lihavainen kertoi Facebook-päivityksessään muutaman lohduttoman tarinan niukkojen varojen varassa elävistä. Päivityksestä tuli poikkeuksellisen suosittu – sitä jaettiin lähes 30 000 kertaa. Hän kuitenkin on joko poistanut päivityksensä tai muuttanut sen julkisesta yksityiseksi, joten se ei ole enää vapaasti nähtävillä.

THL:n tutkija Jouko Karjalaisen mukaan tilanne on monilla suomalaisilla samankaltainen. Köyhyysrajan alapuolella elää noin 700 000 suomalaista, heistä noin kolmasosa on opiskelijoita. Joulun aika on erityisen ahdistavaa etenkin vähävaraisille lapsiperheille, pitkäaikaissairaille ja yksinäisille.

– Kun kyse on pitkäaikaissairaista, he osaavat kyllä kulutuksensa ja elämäntapansa mukauttaa. Mutta kyllä tässä ajassa tiivistyy se, että ne jotka ovat yksinäisiä, niin etenkin joulunaikana yksinäisyys korostuu, sanoo Karjalainen.

– Jos tulot ovat pienet, joulun kulutukseen ei voi osallistua sillä tavalla kuin perheelliset haluaisivat. Kyllä se vaikeaa aikaa on, jatkaa Karjalainen.

Hänen mukaansa lapsiköyhyys kasvoi 2000-luvun alkuun asti, mutta on nyt tasoittunut. Siitä huolimatta jopa 100 000 lasta asuu köyhissä perheissä. Laskennallisesti se tarkoittaa sitä, että kahden aikuisen tulot jäävät alle 2500 euron.

Kelan etuusleikkaukset kohdistuvat heikoimpiin

Helpotusta ei ensi vuosikaan tuo tullessaan, sillä hallituksen leikkaukset kohdistuvat erityisesti pitkäaikaissairaisiin. Kela julkaisi vain pari päivää sitten etuisuuksien muutoksista tiedotteen

– Pelkästään lääkekatosta tulee omavastuu, joka tietysti pitkän ajan kuluessa tasoittuu, jos on kyse pitkäaikaissairaudesta ja pelkästään lääkityksestä. Sitten on sairaanhoitokulut ja Kelaan matkakorvaukset ja niiden katot. Yleensä pitkäaikaissairaat joutuvat näitä kaikkia kolmea kattoa käyttämään, kertoo Karjalainen.

Karjalainen sanoo, että vähävaraisen pitää sinnitellä kuukausia enne yhteiskunnan apua.

– Potilasjärjestöt ovat esittäneet, että näitä kuluja voisi yhdistää ja näitä pitäisi tasoittaa koko vuodelle. Tehdyt leikkaukset koskevat pitkäaikaissairaita ja heitä nämä koskevat ja rokottavat, sanoo Karjalainen.

Juttua muokattu kello 16.17, sairaanhoitaja oli muuttanut julkisen Facebook-päivityksensä yksityiseksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja