Ruohonleikkuu tähän aikaan päivästä ärsyttää suomalaisia – sorrutko sinäkin?

Ruohonleikkuusesongin alkajaisiksi on hyvä päivittää vinkkilistaa yhteisestä etiketistä pihatyökoneille. Jos Suomen kansa saisi päättää, pihatyöetiketti kieltäisi moottoroitujen pihatyövälineitten käytön liian varhain aamulla tai myöhään illalla, kertoo Nesten teettämä kysely*.

1. Älä päristele sunnuntaiaamuna

Eniten suomalaisia pihatöissä ärsyttää meteli ja koneilla päristely myöhään illalla tai varhain aamulla. Valtaosa eli 89 prosenttia kyselyyn vastaajista oli sitä mieltä, että on kohteliasta naapureita kohtaan olla käyttämättä moottoroituja pienkoneita myöhään illalla. 70 prosenttia vastasi, että niiden käyttöä tulisi välttää viikonloppuisin ennen kello yhdeksää aamulla.

63 prosentin mielestä sillä, että pihatyöväline ei ole liian kovaääninen, on merkittävää tai erittäin merkittävää vaikutusta omaan viihtyvyyteen.

2. Pistä katkut kuriin

Suomalaiset arvostavat puhdasta ilmaa. Pienkoneissa käytettävän polttoaineiden katkulla on 78 prosentin mielestä ainakin jonkin verran, jopa erittäin suurta vaikutusta omaan viihtyvyyteen. Yli 60 prosenttia piti tärkeänä, että polttoaineesta ei synny omaa tai naapureiden viihtyvyyttä haittaavia katkuja tai tartu hajua vaatteisiin laitetta käytettäessä.

3. Ole ympäristölle ystävällinen

Pihatöistä ei saa olla haittaa ympäristölle. 77 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että moottoroiduissa pihakoneissa käytettävän polttoaineen päästöt eivät saa olla terveydelle haitallisia tai saa aiheuttaa haittaa ympäristölle ja luonnolle.

4. Mieti säilytystä ja säilyvyyttä

Pihatyökoneita tarvitaan yleensä vain lyhyen sesongin ajan. Kannattaa siis miettiä, missä ja miten niitä pientaloyhtiössä tai omakotitalossa säilytetään. 44 prosenttia vastaajista piti tärkeänä, että pihakoneiden bensiini kestää pitkänkin säilytyksen menettämättä suorituskykyään.

5. Haistele myös ilmapiiriä

Joukkoon mahtuu aina toisinajattelijoita.

Vaikka useimpia esimerkiksi melu ärsytti, 15 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kesällä saa leikata nurmikkoa vaikka keskellä yötä. Toinen ääripää (18 prosenttia) koki, että kovaääniset pihatyöt tulisi keskittää niihin hetkiin, kun naapurit eivät ole kotona.

Ei ihme, että tilanteet saattavat äityä riidaksi asti.

6. Älä luota keskustelun voimaan

Vahvoista mielipiteistä huolimatta keskustelua ei kaivata, kuinkas muuten. Vain 34 prosenttia suomalaisista kannatti keskustelua yhteisistä pelisäännöistä ja niistä sopimista muiden pihapiirissä asuvien kesken.

Muiden mielestä toisten pitäisi tietää sanomattakin, mikä naapuria ärsyttää ja miten sopii toimia. Yhteistä pihaetikettiä tosiaan kaivattaisiin!

*Neste kysyi kuluttajilta, mitkä asiat pihatöiden tekemisessä kaipaisivat pelisääntöjä, etenkin silloin kun käytössä on moottoroituja pihatyövälineitä kuten ruohonleikkureita, lehtipuhaltimia tai oksasilppureita.

Huhtikuussa teetettyyn kyselyyn vastasi noin tuhat 18-70-vuotiasta eri puolilta Suomea, yhtä paljon miehiä ja naisia.

Lähde: Neste

Kasvimaa laatikossa

Puutarhurin selkää säästävässä lavatarhassa voi viljellä lähes mitä vaan.

Lue myös:

    Uusimmat