Ruoan hintapiikki taittumassa

Ruokakorin hinnannousun arvioidaan tasoittuvan loppuvuonna. Elintarvikkeet kuitenkin kallistuvat yhä yleistä kuluttajahintojen nousua nopeammin. Pellervon taloustutkimus (PTT) ennustaa hintojen kohoavan kevään nousupiikin jälkeen tänä vuonna keskimäärin reilut viisi prosenttia.

- Joihinkin tuottajahintoihin tulee syksyllä korotuksia, mutta näköpiirissä ei ole mitään hintoja hurjasti nostavaa. Ensi vuonna ruoan kallistuminen palautuu inflaatiovauhdin tasolle, arvioi PTT:n maatalousekonomisti Kyösti Arovuori.

Ruoan ennätyksellisen korkea maailmanmarkkinahinta on kirpaissut tänä vuonna ihmisiä ympäri maailman. Elintarvikkeiden kallistuminen johtuu alkuvuoden vahvasta talouskasvusta, öljyn hinnannoususta, luonnonkatastrofeista ja nousevien talouksien kysynnän kasvusta. Suomessa ruokalaskun hintaa on paisuttanut myös energia- ja makeisverojen korottaminen.

Kotimaassa tuntuvia harppauksia on nähty jauhojen, kirjolohen, broilerin ja jäätelön hinnoissa. Aivan omassa luokassaan liihottelee kuitenkin kahvi: suomalaisten suosikkijuoman hinta on noussut vuodessa lähes 50 prosenttia. Kahvin kallistuminen selittyy huonolla sadolla ja pörssikeinottelulla.

Tarkempana ruokakaupassa

Kun maailmantalouden näkymät ovat heikot, kuluttajat kiinnittävät tarkempaa huomiota elintarvikkeiden hintoihin, toteaa Päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Laine. Hänen arvionsa on, että hinnat nousevat tänä vuonna korkeintaan viisi prosenttia.

- Jos huonot ajat ovat tulossa, ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia nostaa hintoja paljon, Laine sanoo.

Elintarviketeollisuusliiton jäsenkyselyn mukaan alan kustannukset ovat kuitenkin tänä vuonna reippaassa 7,6 prosentin nousussa. Toimialapäällikkö Heli Tammivuori kertoo, että teollisuuden kuluihin vaikuttaa erityisesti energian ja raaka-aineiden kallistuminen. Lisäksi elintarviketeollisuus odottaa jännityksellä, onko hallituksella aikeita korottaa valmisteveroja tai laajentaa pakkausveroa.

- Ainakaan verotuksen perusteella ei näytä siltä, että elintarvikkeiden hinnat kääntyisivät laskuun, Tammivuori sanoo.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo, että mitä heikompi yleinen taloustilanne on, sitä hanakammin kuluttajat siirtyvät ostamaan halpamerkkejä. Luomuruoka ja herkkuputiikit ovat kituliaiden aikojen häviäjiä.

- Ruokaa ostetaan tietenkin aina, mutta ihmiset ovat tarkempia siitä mitä ostavat. Syötävää myös heitetään vähemmän roskikseen.

Vienti Venäjälle vetää

Maailmantalouden levottomuuden takia öljyn hinta on kääntynyt viime viikkoina tuntuvaan laskuun. Halventunut öljy merkitsee elintarvikeketjulle pienempiä kuljetuskuluja. Kaupan liiton Kurjenoja uskoo kustannuspaineiden pysyvän kuitenkin kovina, sillä raaka-aineiden hinnat eivät osoita merkkejä laskusta.

Vaikka kotimaan ruokakaupassa voivat olla edessä heikommat ajat, suomalaisten elintarvikkeiden vienti vetää edelleen. PTT:n Arovuoren mukaan suomalaisten maitotuotteiden kysyntä on pysynyt Venäjällä erittäin vahvana.

- Suhdanteet ovat viime vuosina koetelleet Venäjää maltillisemmin kuin Suomea.

Kaupan liiton Kurjenoja huomauttaa, että yksittäisten elintarvikkeiden hintaan voivat vaikuttaa myös vaikeasti ennustettavat asiat. Kun Euroopan unioni rajoitti brasilialaisen lihan tuontia, kääntyi kotimaisen lihan hinta nousuun.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat