Runebergin kuppikakut

Runebergin torttujen perinteisin muoto on muotteihin tehty korkea leivonnainen. Aina näitä muotteja ei ole, jolloin on kätevää tehdä Runebergin tortut kuppikakuiksi muffinivuokiin.

Runebergin torttu oli alkujaan pelkistetty korppujauhoista ja muruista tehty leivonnainen, joita Runeberg söi mielellään aamiaisryyppynsä kanssa.

Saat kuppikakuista maidottomia, kun leivot ne maidottomalla margariinilla ja soijajogurtilla, muuten voit käyttää tavallisia vastaavia tuotteita.

Muista kostutus!

Laimenna manteliuutetta, -likööriä, punssia tai rommia vedellä ja kostuta.

6 kpl isoja kuppikakkuja:

150 g margariinia (maidoton) tai voita

1½ dl sokeria

2 munaa

1 dl mantelirouhetta tai piparimuruja

1 dl soijajogurttia (maustamaton) tai turkkilaista jogurttia

1 tl soodaa

½ tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, rommia tai punssia

Täytteeksi:

1 dl paistonkestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:

n.1 dl vettä

1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, punssia tai vahvaa vadelmamehua

Päälle:

100 g paistonkestävää vadelmahilloa

100 g tuorejuustoa

2½ dl tomusokeria

Valmistusohjeet:

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon vatkaten yksitellen. Lisää kuivat aineet. Sekoita taikinaan lopuksi jogurtti, johon olet sekoittanut soodan.

Jaa taikina isoihin kuppikakkuvuokiin / muffinivuokiin. Paina teelusikalla jokaisen keskelle nokare hilloa. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 15–20 minuuttia kauniin värisiksi leivonnaisten koosta riippuen.

Kostuta kypsät jäähtyneet kuppikakut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita jokaisen keskelle nokare vadelmahilloa.

Vatkaa tomusokeri tuorejuuston kanssa vaahdoksi. Pursota kuorrutetta jäähtyneiden kuppikakkujen päälle vadelmanokareen ympärille kauniisti.

Katso myös Runebergin tortut tummilla jauhoilla ja video leipomisesta Arttu Harkin kanssa tästä linkistä.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat