Rovaniemellä marjanpoimijoilla todettu jo 61 koronatartuntaa – jäljitysoperaatio syö kaupungin terveydenhuollon resursseja

7:40
Kainuussa testattiin ulkomaalaisia marjanpoimijoita pikatestillä, yli puolella tartunta – näin pandemiapäällikkö kommentoi

Rovaniemellä marjanpoimijoiden keskuudessa on havaittu huomattava koronatartuntarypäs.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan torstaina yhteensä 51 marjanpoimijalla todettiin koronavirustartunta.

Tänään ja edeltävinä päivinä on testattu yhteensä 273 koronavirukselle altistunutta poimijaa. Ennen torstaita positiivisia tuloksia saatiin kymmenen.

Rovaniemellä marjanpoimijoilla on siis tähän mennessä todettu yhteensä 61 koronatartuntaa.

Broaksen mukaan marjanpoimijoita palkanneiden yritysten kanssa on jo käyty keskusteluja koronaturvallisuudesta. Keskustelut jatkuvat perjantaina.

– Olemme keskustelleet turvakäytänteistä ja ne ovat hyvät, Broas sanoo.

Yritykset ovat Broaksen mukaan huolehtineet poimijoiden testaamisesta heidän saapuessa Suomeen sekä kolme päivää saapumisen jälkeen.

Yritykset ovat myös yrittäneet säilyttää niin sanottua karanteenikuplaa esimerkiksi tuomalla poimijoiden ruuat yhdellä kuljetuksella. Osa poimijoista on kuitenkin hakenut itse ruokaa esimerkiksi kaupasta omilla autoillaan.

Tiivis yhteiselo mahdollistaa tartunnat

Marjanpoimijoiden asumisolosuhteet mahdollistivat tartuntaryppään syntymisen.

Broaksen mukaan yhdessä tukikohdassa voi asua kymmeniä poimijoita. He nukkuvat ja syövät yhteisissä tiloissa, joten kanssakäynti poimijoiden kesken on jatkuvaa.

Rovaniemen kaupunki vastaa altistuneiden jäljityksestä. Broas uskoo, että jäljitystyö tulee sitomaan paljon kaupungin terveydenhuollon resursseja.

Broas kertoo edessä olevan seuraavaksi lukuisia toimenpiteitä, joissa Lapin sairaanhoitopiiri tukee Rovaniemen kaupunkia parhaansa mukaan.

– Pitää tutkia tukikohtia, missä poimijat ovat käyneet, miten eristys järjestetään positiivisen testituloksen saaneiden osalta ja miten altistuneiden kanssa toimitaan.

Jäljitystyön kuormittuminen on luonnollisesti pois muun terveydenhuollon resursseista. Käytännössä henkilökuntaa voidaan joutua siirtämään muista tehtävistä jäljitykseen. Kaupunki voi joutua keskeyttämään palveluita ei-kiireellisten tapausten osalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja