Lähes 200 rokotetulla marjanpoimijalla todettiin korona Lapissa – näin ylilääkäri kommentoi

5:11
Miten nyt edetään ja miten jatkotartunnat ehkäistään? Kysymyksiin vastaa Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.

Koronavirustartunnat leviävät Lapissa marjanpoimijoiden keskuudessa.

Rovaniemellä noin 70 prosentilla 260 poimijasta on todettu tartunta. Tartunnan saaneet ovat Lapin sairaanhoitopiirin tietojen mukaan saaneet yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta.

Eilen pidettiin kokous, jossa mietittiin keinoja koronatartuntojen ehkäisemiseksi ulkomaalaisten poimijoiden keskuudessa. Kokouksessa olivat mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Sosiaali- ja terveysministeriö, Lapin sairaanhoitopiiri ja Rovaniemen kunta.

– Meidän tulee toimia tartuntatautilain mukaisesti. Tartunnan saaneet tulee eristää normaalin käytännön mukaisesti. Kaikki altistuneet tulee kartoittaa ja heille tulee järjestää oma erillinen karanteenitila, jotta voidaan varmistaa se, että tartunnat eivät pääse leviämään eteenpäin, sanoo infektiotautien ylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Sairaana ei luonnollisesti voi poimintaa jatkaa.

– Se ei mielestäni ole mahdollista. Siinä on tietysti tämä tartuntatautilain lähtökohta ja positiiviseksi testatun henkilön tulee olla eristyksissä kymmenen vuorokautta, Broas sanoo.

– Lisäksi se on myös henkilön potilasturvallisuuteen liittyvä asia. Fyysisessä työssä voi rasittua ja se ei ole eduksi taudista paranemiselle. Myös elintarvikevirasto lähtee siitä, että sairaana ei pidä työskennellä elintarviketyössä, Broas lisää.

Poimijat rokotettu Astra Zenecan rokotteella

Tartunnan saaneet poimijat on rokotettu.

– Meidän tietojen mukaan he ovat saaneet yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta Thaimaassa. Heidät on testattu tänne tullessa ja myös kolmannen vuorokauden kohdalla.

Broasin mukaan tartunnat on saatu kolmannen vuorokauden jälkeen.

– Nyt kun on ollut isoja ryhmiä, joissa ei ole voitu toteuttaa tätä yhden henkilön tai perhekunnan karanteenia, niin tartunnat ovat päässeet leviämään laajaan osaan ryhmiä.

Poimijoiden suurista tartuntamääristä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja