Ross Brawnilta mehevää vihjailua: Ferrari valmis isoon, oikeudenmukaisempaan F1-uudistukseen

F1-sarjan urheilujohtaja Ross Brawn arvioi, että Ferrarin uudistettu johto on aiempaa suopeampi oikeudenmukaisempaa tallien välistä tulonjakoa kohtaan.

Nykyinen Bernie Ecclestonen aikakaudelta perua oleva tulonjakosopimus, jossa perinteiset mahtitallit ovat huomattavassa etuasemassa, umpeutuu kauden 2020 jälkeen. Liberty Median omistuksessa pyritään reilumpan tulonjakoon tallien välillä kaudesta 2021 lähtien.

Sen lisäksi että valmistajien sarjan parhaat tallit saavat nykyisin kymmeniä miljoonia euroja enemmän kuin hännille sijoittuvat tallit, Ferrari, Mercedes, McLaren, Williams ja Red Bull saavat erityistuloja asemansa myötä. Arvostetun F1-toimittajan Dieter Renckenin selvityksen mukaan Ferrari sai viime vuonna yksistään bonuksia noin 96 miljoonaa euroa – selvästi eniten kaikista talleista.

Varsinkin Ferrari on vastustanut kovasti tulonjaollisten etujensa suhteellista pienenemistä, mutta nyt sen asennoituminen on Brawnin arvion mukaan muuttumassa. Ferrari tulee Brawnin näkemyksen mukaan aina puolustamaan etuoikeuksiaan, mutta se voi nykyisellään olla avoimempi muuttamaan tallien välistä tulonjakoa.

– Olen optimistinen, erityisesti Ferrarin nykyisen johdon myötä. He tunnustavat, että F1-sarjan täytyy olla oikeudenmukaisempi, Brawn sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Meidän on tunnustettava Ferrarin merkitys ja historia ja ainutlaatuinen asema lajissa. Meidän täytyy kuitenkin löytää myös tasapaino Ferrarin tärkeäksi talliksi tunnustamisen ja muille oikeudenmukaisen aseman tarjoamisen välillä.

Muun muassa Ferrarilla ja Mercedeksellä aiemmin johtotehtävissä toiminut Brawn kiteytti perusasetelmaksi sen, että ne, joilla on mammonaa, haluavat pitää tilanteen ennallaan – ja ne, joilla rahaa on vähemmän, haluavat enemmän. Hän korosti, että reilu, tasapuolisempi tulonjako tekee kuitenkin F1-sarjasta paremman.

Uudet Ferrari-tuulet puhaltavat

Viime vuonna kuollut Ferrarin entinen puheenjohtaja Sergio Marchionne oli uhkaillut vetää tallin pois formula ykkösistä kauden 2020 jälkeen, jos sarjan uuden omistajan Liberty Median kaavailema tulonjako ja muut suunnitelmat eivät miellytä sitä. Ferrarissa puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.

Marchionnen korvasi viime kesänä kaksi uutta johtajaa: puheenjohtaja John Elkann ja toimitusjohtaja Louis Camilleri. Lisäksi Mattia Binotto hyppäsi viime kauden jälkeen tallipäälliköksi Maurizio Arrivabenen tilalle.

Lue myös:

    Uusimmat