Mainos

Rooman kadut täyttyvät EU-marsseista – 60-vuotiasta juhlitaan ympäri Eurooppaa

Euroopan unionin 60-vuotisjuhla näkyy isoina marsseina Rooman keskustassa. Huomenna lauantaina tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, kun Euroopan talousyhteisö perustettiin Roomassa.

EU-johtajat kokoontuvat huomenna Capitolium-kukkulalle, samaan saliin, jossa Rooman sopimukset taannoin allekirjoitettiin. Ensi viikolla eroilmoituksensa jättävä Britannia ei enää osallistu juhlaan eikä julistukseen.

Rooman keskustaan jopa 10 000 ihmistä

Samaan aikaan lähettyvillä EU-myönteiset järjestöt ja poliittiset ryhmittymät kokoontuvat omassa juhlassaan. Rooman keskustaan odotetaan järjestäjien mukaan jopa 10 000:ta ihmistä, jotka marssivat Rooman historiallisessa keskustassa päätyen Colosseumille.

– Haluamme tuoda yhteen kaikki sellaiset tahot, jotka tukevat demokraattista, avointa ja reilua EU:ta, European movement -verkoston johtaja Petros Fassoulas kertoi perjantaina Roomassa.

Myös muissa Euroopan kaupungeissa, muun muassa Lontoossa, järjestetään lauantaina marsseja EU:n puolesta.

Euroopan vihreiden toisen puheenjohtajan Monica Frassonin mielestä kaikista vioistaan huolimatta 60-vuotispäivä on EU:lle iso juhla.

"EU:n toimintaa voidaan myös parantaa"

– Marssimme, jotta pitäisimme liekin elossa. Yleisen taantumuksen tunteen ei saa antaa levitä, tapahtuman taustavaikuttaja Frassoni sanoi.

Isoimpana haasteena hänen mielestään on vakuuttaa ihmiset siitä, että EU:n purkaminen ei ole ainoa vaihtoehto, vaan sen toimintaa voidaan myös parantaa.

Huolestuttavinta hänen mielestään on, että Euroopan unioni kompastelee oikeusvaltioperiaatteiden ja ihmisoikeuksien vaalimisessa. Se ei ole pystynyt puuttumaan kehitykseen, jota Unkarissa ja Puolassa on nähty.

Huomisen marssilla onkin hänen mukaansa tarkoitus viestiä päättäjille, että EU:n on yhä kehityttävä ja instituutioiden ja poliittisten ryhmien on pystyttävä parempaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.