Romutuspalkkiokampanjan lisärahoitus käytetty loppuun

Suomessa alkoi heinäkuun lopussa romutuspalkkiokokeilu, jonka tavoitteena oli uudistaa Suomen vanhaa autokantaa. Vanhan auton romutukseen viemisestä sai 1500 euron romutuspalkkion uuden auton hankintaan.

Kokonaisuudessaan kokeilu osoittautui menestyksekkääksi. Alun perin kokeilulle budjetoitiin 3 miljoonaa euroa, ja kokeilun oli määrä kestää vuoden loppuun. Ensimmäinen määräraha kuitenkin käytettiin loppuun jo lokakuussa, jolloin kokeilulle myönnettiin 5 miljoonan euron lisärahoitus. Nyt tämäkin summa on käytetty kokonaisuudessaan autokannan uudistamisen tukemiseen ja romutuspalkkiota hyödyntäviä uusia autoja on tilattu 8 000 kappaletta.

Romutuspalkkiota on käytetty pääasiassa pienten ja edullisten autojen hankintaan. Palkkiolla hankittujen autojen keskimääräiset päästöt ovat olleen 104 g/km, mikä on selkeästi viime vuoden keskiarvoa (128 g/km) alhaisemmat.

Romutuspalkkiokampanjan myötä autokantaa saatiin uudistettua. Tämän myötä liikenteessä on ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia autoja. Autokannan uudistumisen lisäksi romutuspalkkiokampanja tuo valtiolla verotuloja auto- ja arvonlisäverojen muodossa. Kokeilun päätyttyä tehdään myös seurantatutkimus, jonka tulosten perusteella arvioidaan kokeilun onnistumista tarkemmin.

Lue myös:

    Uusimmat