Romaninaista ei päästetty alusvaatekauppaan – syrjinnästä tuomittu myyjä kertoi saaneensa omistajalta ohjeen: "Muuten tulee sanomista"

Alusvaatekaupan omistaja ja työntekijä tuomittiin syrjinnästä tapauksessa, jossa naista ei päästetty liikkeeseen, koska tämä oli romani.

Kymenlaakson käräjäoikeus ratkaisi asian tänään. Oikeuden mukaan liikkeen omistaja oli antanut työntekijälle ohjeen olla päästämättä liikkeeseensä romaneja.

Tuomioon johtaneet tapahtumat sattuivat keväällä 2017. Liike oli tapahtuma-aikaan auki ja sisällä oli toinen asiakas.

Nainen järkyttyi kohtelusta

Romaninaisen mukaan hän oli ehtinyt astua liikkeen kynnyksen yli, kun myyjä tuli häntä vastaan ja ilmoitti, ettei omistajan määräyksestä laske tätä sisälle. Naisen mukaan myyjä oli kertonut syyksi sen, että liikkeessä oli käynyt varkaita kaksi viikkoa aikaisemmin.

Nainen oli kertomansa mukaan järkyttynyt kohtelusta, sillä hän ei ollut kokenut vastaavaa aikaisemmin.

Nainen oli lähtenyt tilanteen jälkeen pois paikalta, ja palannut hieman myöhemmin keskustelemaan asiasta. Naisen sukulainen tallensi keskustelun videolle, jota käytettiin oikeudessa todisteena.

Videolla liikkeen myyjä muun muassa toteaa naiselle, ettei voi päästää tätä liikkeeseen, sillä hänelle tulisi asiasta ”sanomista”.

Myyjä ja omistaja kiistivät

Oikeudessa sekä myyjä että liikkeen omistaja kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Omistajan mukaan mitään romaniasiakkaihin liittyvää ohjetta ei oltu annettu. Myyjä puolestaan kiisti, että syynä pääsyn eväämiseen olisi ollut se, että nainen oli romani.

Myyjä perusteli toimintaansa sillä, että hän koki naisen uhkaavaksi. Myyjän mukaan nainen oli ”tarkkaillut”, eli katsellut liikettä ennen sisään pyrkimistä.

Oikeus totesi, että ei ole mitenkään epätavallista, että harkitessaan jossain myymälässä asioimista ihminen katselee myymälän suuntaan ja kenties sitä tarkoitusta varten somistettua näyteikkunaa.

Rangaistukseksi sakkoja

Sekä liikkeen omistaja että myyjä tuomittiin päiväsakkoihin syrjinnästä. Omistajalle sakkoja määrättiin 30 kappaletta. Hänelle jää niistä maksettavaa yhteensä 390 euroa. Myyjälle sakkoja määrättiin 20, joista maksettavaa kertyy 140 euroa.

Naiset joutuvat korvaamaan uhrille yhdessä 800 euroa henkisestä kärsimyksestä. Lisäksi alusvaateliikkeen taustalla oleva yritys määrättiin maksamaan uhrille 1500 euroa yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä.  

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat