Romanian lapset jäävät yksin

Isät ja äidit suuntaavat ulkomaille leveämmän leivän perässä, kun rajat ovat EU-jäsenyyden myötä auenneet.

Jopa kymmenet tuhannet romanialaislapset joutuvat kasvamaan ilman vanhempia.

Kun vanhemmat lähtevät etsimään leveämpää leipää ulkomailta, lapset jäävät joko sukulaisten huostaan tai pahimmassa tapauksessa yksin.

Viranomaisten mukaan ongelma on kasvanut kuluneen vuoden aikana, kun rajat ovat EU-jäsenyyden myötä auenneet. Vanhemmat näkevät ulkomailla uurastamisen eräänlaisena uhrauksena lapsilleen, jotta nämä saisivat paremman tulevaisuuden.

Samantyyppinen ongelma vaivaa monia muitakin Itä-Euroopan köyhiä EU-maita.

Tilastojen mukaan "siirtotyöläisorpoja" on Romaniassa noin 80 000. Sosiaalityöntekijät arvioivat kuitenkin todellisen luvun olevan vielä paljon suurempi. Joissakin kouluissa jo yli puolet oppilaista elää ilman vanhempiaan, ja monet kylät Pohjois- ja Itä-Romaniassa näyttävät olevan enää lasten ja isovanhempien asuttamia. Monet orvot joutuvat myös haalimaan elantonsa kerjäämällä pääkaupungin Bukarestin kaduilla.

Romania pyrkii paraikaa remontoimaan kommunismin aikana näivettynyttä sosiaalijärjestelmäänsä. Byrokratia, korruptio ja ammattitaidottomuus pitävät kuitenkin huolen siitä, että urakka on vaikea ja monet lapset putoavat yhä turvaverkkojen läpi.

Lapsia ei varaa ottaa mukaan

Siirtotyöläisyys on keskeinen osa maan taloutta, sillä arviolta kaksi miljoonaa romanialaista on muuttanut ulkomaille töihin kommunismin romahdettua vuonna 1989. Ulkomailta tulevat rahalähetykset ovat auttaneet maaseudun elpymistä, mutta muuttovirta on samalla köyhdyttänyt työvoimareservejä.

Useimmin romanialainen siirtolainen löytää työtä Italian rakennustyömailta tai Espanjan maatiloilta. Romania onkin pyytänyt näitä maita aloittamaan kouluissaan erityisiä kieliohjelmia siinä toivossa, että siirtotyöläisiksi lähtevät vanhemmat ottaisivat myös lapsensa mukaan. Monille se on kuitenkin liian kallista.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat