Roman Schatz muistelee podcastissa seuranhakua ja yöelämää Helsingissä 1980-luvulla: "Tuli kokeiltua useitakin kertoja"

Kirjailija Roman Schatz muistaa historiallisen hetken 30 vuotta sitten - tältä muurin murtuminen tuntui 11:28
Kirjailija Roman Schatz muistaa historiallisen hetken 30 vuotta sitten – tältä muurin murtuminen tuntui

Roman Schatz kertoo Tuomas Enbusken parisuhde-podcastissa kokeneensa 1980-luvulla voimakkaan kulttuurisokin muutettuaan Länsi-Saksasta rakkauden perässä Suomeen.

Kirjailija Roman Schatz, 62, muistelee Tuomas Enbusken  parisuhde-podcastissa aikaa, jolloin hän muutti rakkauden perässä Länsi-Saksasta Suomeen. Schatzin mukaan kulttuurisokkeja 1980-luvun Suomessa oli urbaanille saksalaiselle nuorelle miehelle riittämiin. 

– Ensimmäisessä avioliitossani, asia johon törmäsin, se tuli minulle niin takavasemmalta: suomalaiselta mieheltä odotettiin silloin, että hän rakentaa jumalauta talon! Tai ostaa asunnon perheelleen. Ja minua ei ikinä kiinnostanut ostaa seiniä, Schatz muistelee podcastissa.  

Schatz kertoo keskustelussa myös siitä, millaista oli suomalainen – ja erityisesti helsinkiläinen yöelämä – 40 vuotta sitten. Hän kuvailee, että tuolloin ne miehet, jotka "osasivat valomerkin jälkeen vielä kävellä kahdella jalalla" sekä "ylläpitää jotain hauskaa, normaalia keskustelua" olivat yöllisessä seuranhaussa ne, jotka pärjäsivät. 

Suomalaismiehille oli Schatzin mukaan tuohon aikaan myös varsin tyypillistä juoda "niin paljon viinaa" jotta he "vihdoin uskalsivat", luultavasti lähestyä mahdollisia seuralaisia. Schatzin mukaan ylenpalttinen alkoholinkäyttö kuitenkin luonnollisesti usein vaikutti suomalaismiehillä myös mieskuntoon. 

Homoyhteisöissä meno oli Schatzin mukaan erilaista, ja hän muistelee muun muassa 1980-luvulla toiminnassa ollutta helsinkiläistä Gay Gambrini -yökerhoa. Iso-Roobertinkadulla sijainnut homobaari oli Suomen ensimmäinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitettu ravintola, joka oli toiminnassa vuosina 1984-1993. 

– Homot oli jotenkin, heidän ei tarvinnut vetää kaatokännejä päästäkseen jonkun kanssa kaksistaan eteenpäin.

Enbuske kysyy haastattelussa, lähtikö Schatz itsekin joskus miehen matkaan. 

– No tottakai, jos se sua kiinnostaa. Tuli kokeiltua useitakin kertoja. Mutta täytyy myöntää, että se jäi tekniseksi suoritukseksi. Osaan rakastaa miehiä, mutta ne on sitten mun ystäviä, Schatz vastaa. 

Useita romaaneja kirjoittanut Roman Schatz on ollut naimisissa kahdesti. Hänellä on liitoistaan kolme lasta. 

Lue myös:

    Uusimmat