Rokotteiden saatavuutta apteekeista mietitään

Suomen Farmasialiitto kannattaa rokotuspalvelun tuomista apteekkeihin. Palvelu voisi olla osa apteekkien matalan kynnyksen palveluita, jotka voisivat laajentua tulevaisuudessa muuhunkin.

Suomen Farmasialiiton mukaan rokottamisen voisi toteuttaa esimerkiksi yhteistyössä muun terveydenhuollon kanssa. Tarpeista tulisi keskustella paikallisella tasolla. Lisäksi apteekit tulee sitoa strategisesti ja toiminnallisesti osaksi muuta terveydenhuoltoa.

– Mikäli farmaseutit tai proviisorit osallistuisivat itse rokottamiseen, on lisäkoulutustarve ilmeinen. Pelkkä pistoskoulutus ei silloin riitä, vaan koulutukseen tulee kuulua kansanterveydellinen näkökulma, liiton varapuheenjohtaja Kirsi Kvarnström muistuttaa.

Rokotuskattavuutta ei paranna vain rokotteiden saatavuuden lisääminen, vaan pitää pystyä vaikuttamaan kansalaisten asenteisiin eli asiakkaiden tulee haluta ottaa rokote.

– Nythän ilmaisrokotteita jää paljon käyttämättä, koska ihmiset eivät halua tai eivät uskalla sitä ottaa, Kvarnström linjaa.

Osa rokotteista reseptittömiksi

Farmasialiiton mielestä osa rokotteista voisi siirtyä niin sanotuiksi BTC-lääkkeiksi eli lääkkeen saisi ilman reseptiä, mutta vain farmaseuttisen neuvonnan ja ohjauksen jälkeen. Nyt näin toimitaan esimerkiksi jälkiehkäisyn kanssa. Tulevaisuudessa reseptittömiä rokotteita voisivat olla esimerkiksi influenssarokotteet ja osa matkailijoiden rokotteista.

– Rokoteasiassa on vielä paljon selvitystä vaativia yksityiskohtia. Koko terveydenhuolto tuleekin ottaa mukaan keskusteluun siitä, miten rokotuskattavuutta voitaisiin tulevaisuudessa parantaa. Apteekeilla on vahva kansanterveyttä edistävä rooli yhteiskunnassa. Sitä voitaisiin jatkossa paremmin hyödyntää, varapuheenjohtaja Kvarnström kertoo.

Lähde: Deski

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja