Rokotetilanne on vähän hämmentävä, sanoo presidentti Niinistö – näin hän ajattelee hoivakotikuolemista: "Kyllä se on aika varoittava signaali"

42:38
Tasavallan presidentti vastasi median kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Presidentti Sauli Niinistö pitää mahdollisena, että koronarokote saadaan maailmanmarkkinoille jopa ennustettua nopeammin.

Suomessa on huomattavasti vähemmän koronatapauksia kuin Ruotsissa, ja keskustelua on käyty siitä, voidaanko maiden välistä rajaa palauttaa normaalitilaan.

Kaikki riskitekijät on syytä minimoida, sanoi presidentti Niinistö kansliansa järjestämässä mediatilaisuudessa.

– Nyt meillä sattuu olemaan tilanne se, että molemmissa naapurimaissa rajan toisella puolella, Ruotsissa ja Venäjällä, tartuntatilastot näyttävät aivan eri riskiä kuin omat tilastomme meidän maasta kertovat, Niinistö kommentoi.

– Uskon, että tämä ajattelu kyllä ymmärretään lahden molemmin puolin.

Koronarokotteiden kehittämisen osalta maailmanlaajuinen tilanne on Niinistön mukaan "ehkä vähän meitä hämmentäväkin".

Uutiset kertovat presidentin mukaan vaihtelevaa tietoa siitä, kuinka pian rokotteita voitaisiin saada markkinoille. Niinistö suhtautuu kuitenkin asiaan optimistisesti.

– Minusta on aivan selvää, että maailman parhaat voimat ovat nyt asialla, ja kyllä minä uskon vahvasti siihen, että rokotteessa päästään eteenpäin. Ehkä nopeammin kuin mitä on ennustettu.

"Kyllä se on aika varoittava signaali"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti tällä viikolla ohjeistuksiaan yli 70-vuotiaiden koronarajoitusten suhteen. Karanteenia vastaavat olosuhteet eivät ole enää välttämättömät.

Presidentti Niinistön mukaan yli 70-vuotiaiden elämään liittyviä rajoituksia on toistaiseksi noudettu hämmentävänkin hyvin.

Hoivakotien osalta Niinistö huomauttaa Ruotsin varoittavasta esimerkistä.

– Ruotsissa strategiaa johtava [valtionepidemiologi AndersTegnellhän totesi, että hänen mukaansa Ruotsi on yhdessä asiassa eli juuri hoivakotien avoimuuden suhteen menetellyt huonommin kuin Suomi. Ruotsissa kuolemantapauksia on sattunut hyvin paljon hoivakodeissa, onpa Suomessakin kyllä, Niinistö sanoi.

– Kyllä se on aika varoittava signaali, presidentti totesi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja