Presidentti Niinistö otti kantaa koronakeskusteluun: Näin hän kommentoi tukahduttamispuheita – "Vaara kasvaa"

2:23
EU on saanut paljon kritiikkiä hidastelusta koronarokotusten suhteen – näin rokottaminen on käynnistynyt maailmalla

Viime päivinä eri tahot ovat nostaneet esiin, että Suomessa tulisi ottaa käyttöön rajummat rajoitukset, jotta koronavirus saataisiin tukahdutettua. Myös uutta virusmuunnosta pelätään.

Nyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut tähän keskusteluun kantaa Presidentinkanslian sivuilla julkaistussa tekstissä.

Niinistö toteaa, että professori Bengt Holmströmin, tohtori Martti Hetemäen ja professori Martin Scheinin “ovat herätelleet” meitä koronan torjunnan suhteen.

– Yhteistä heidän näkemyksissään on ainakin se, että keskeisen tärkeää on ennakoiva varautuminen; siis tiukat, lyhytkestoiset rajoitustoimet jo ennen kuin vaaralliset rajat ovat ylittyneet, Niinistö toteaa.

Niinistön mukaan on mielenkiintoista, että hyvin erilaisilta tahoilta, talouden ja yksilövapauksien osalta, on esitetty nyt samankaltaista ajattelua. 

– Kuulostaa siltä, että lyhyt itsekurin kuuri on parempi kuin jättää taudille mahdollisuutta tulla tänne lisää kurittamaan taloutta tai terveyttä.

Rokotteet ovat täällä, miksi rajoittaa?

Niinistön mukaan herää luonnollisesti kysymys, miksi lisärajoitukset ovat esillä, kun rokotukset ovat alkaneet. Hän kuitenkin nostaa esiin Euroopan ja rokotukset.

– Euroopan uutiset ovat hälyttäviä. Tartuntamäärät ovat loppusyksyn alemmasta lähteneet uuteen nousuun. Kokonaan oma lukunsa ovat uudet mutaatiot; Lontoon pormestarin synkät arviot ja mutaation nopea leviäminen Irlannissa kertovat vaaran kasvavan, Niinistö toteaa kirjoituksessaan.

– Rokotusten osalta saadut tiedot ja aikataulut, sikäli kuin niitä on, kertovat odotettua hitaammasta edistymisestä. Ylipäätään rokotteiden toimituksista on vaikea muodostaa selkeää käsitystä. Kysymyksiä on myös herättänyt miten eri jäsenmaiden omat rokotteiden hankintatoimet osuvat yksiin EU:ssa sovitun solidaarisen yhteishankinnan kanssa. Kilpajuoksussa ei rokotteiden varaan vielä voi tuudittautua.

Niinistön arvion mukaan Suomen tartuntaluvut viittaavat nyt siihen, että joulun ja uudenvuoden aikana vältettiin pahimmat uhkakuvat.

– Varovaisuus ja ohjeiden ja määräysten tinkimätön noudattaminen ovat edelleen paras ja välttämätön suoja niin itselle kuin läheisille. Elämme poikkeuksellisissa oloissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja