Mainos

Robottivauva tutkii lasten altistumista mikrobeille

Vauvaa muistuttava robotti on valjastettu tutkimaan lasten altistumista mikrobeille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että robottivauva matki pienen lapsen ryömimistä lattialla, ja samalla mitattiin mattopölystä peräisin olevia hengitysilman mikrobeja.

Ryömimisikäisten lasten hengitysilman mikrobit ovat erilaisia ja niitä on enemmän kuin aikuisilla. Syynä tähän on oletettavasti, että osa pölystä ja mikrobeista jää lähelle lattiaa.

Lisätieto lasten mikrobialtistumisesta on askel kohti ympäristöperäisten sairauksien synnyn syy-yhteyksien ymmärtämistä ja elinympäristön muokkaamista terveyttä tukevaan suuntaan, kertoo THL.

Tähän asti pienten lasten altistumista mikrobeille ei ole kovin helposti pystytty mittaamaan, sillä menetelmät on kehitetty pääasiassa aikuisten ja asuintilojen tutkimiseen.

Mikrobeja kaikkialla

Mikrobialtistuminen lapsena vaikuttaa immuunijärjestelmän kehitykseen ja voi suojata sairauksilta. Tutkimuksissa on osoitettu, että esimerkiksi altistuminen maatilan mikrobeille voi suojata astmalta. Mikrobeilla tarkoitetaan pieneliöitä, kuten bakteereita, viruksia, sieniä ja homeita.

Ihmisen immuniteetti on pohjimmiltaan synnynnäinen ja sen perusta kehittyy jo sikiöaikana ja heti syntymän jälkeen, kerrotaan Duodecimin Terveyskirjaston artikkelissa. Elämän aikana vieraat mikrobit ja aineet muokkaavat immuniteettia, johon lasketaan kaikki kehon puolustus- ja suojajärjestelmät infektioita vastaan.

Vauvarobottitutkimus toteutettiin THL:n ja Työterveyslaitoksen yhteistyönä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja