Mainos

Robotit ovat pian kuljetuksen arkipäivää – Video: Näin ruoka-annos kulkee Tallinnassa

Tallinnassa kokeiltiin tänään ruuan kuljetusta robotilla ravintolasta asiakkaalle. Virolaisen startup-yrityksen rakentama robotti kuljetti suomalaisen Woltin tilausjärjestelmän avulla annoksen muutaman sadan metrin päähän.

Kuusipyöräinen, sympaattisen näköinen robotti kulkee pitkin sumuisen Tallinnan jalkakäytävää, kurvaa sisään ravintolan pihaan ja pysähtyy odottamaan tilausta.

Ravintolan henkilökunta vie valmiin annoksen robottiin ja se lähtee viemään annosta sen tilanneelle asiakkaalle. Tämä on mahdollista jo tänä päivänä, nähtiin tänään Tallinnassa.

Virolaisella robottifirmalla on toimintaa jo useassa maassa.

– Robottimme ovat käytössä muun muassa Iso-Britanniassa, Sveitsissä ja Saksassa. Ne kuljettavat ruokaa, paketteja ja ostoksia, kertoo Lauri Väin Starship-yhtiöstä.

Robottiyrityksen mukaan ihmiset suhtautuvat jalkakäytävillä liikkuvaan robottiin hyvin positiviisesti.

– Robottimme ovat kulkeneet jo 23 000 kilometriä ja olleet yhteydessä kahteen miljoonaan ihmiseen. 80 prosenttia ihmisistä ei kiinnitä huomiota robottiin lainkaan. Loput 20 prosenttia suhtautuu innostuneen kiinnostuneesti, Väin kertoo yrityksen omaan tutkimukseen perustuen.

Ihminen edelleen varmistuksena

Starshipin robotit vaativat edelleen ihmisen, joka valvoo robotin kulkua ja reagoi tarvittaessa, mikäli matkalle osuu ongelmia.

Robotin avulla sen toiminta-alue on aluksi kartoitettu ja se tietää sijaintinsa satelliittipaikannuksen ja kameroilla toteutetun tietokonenäön yhdistelmällä. Kaikkea robotitkaan eivät korvaa.

– Robotit täydentävät nykyistä tarjontaa, ne mahdollistavat nopeat toimitukset lyhyille matkoille. Pidemmillä matkoilla tarvitaan edelleen lentokoneita, autoja ja vaikkapa polkupyörälähettejä, Lauri Väin arvioi.

Starship uskoo saavansa robottinsa varsinaiseen kaupalliseen käyttöön ensi vuoden lopulla.

Viime aikoina on kokeiltu myös erilaisia kuljetuksia lennokkien avulla. Amazon teki ensimmäisen kaupallisen pakettikuljetuksensa kopterillla Yhdysvalloissa joulukuun alussa ja kotimainen Posti testasi omaa kopterisovellutustaan viemällä paketin Helsingin Suomenlinnaan viime vuoden syyskuussa.

1:50

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.