Riverdale-sarjan tähti sai alopecia-diagnoosin – faneilta sataa tukea: "Sinä selviät kyllä"

Lili Reinhart kertoo, että hänellä diagnosoitiin alopecia.

Riverdale-teinidraamasarjaa vuosien ajan tähdittänyt yhdysvaltalaisnäyttelijä Lili Reinhart kertoo videopalvelu TikTokissa saaneensa alopecia-diagnoosin. Videolla näyttelijä pitää päätään punavalolaitteen alla.

Minulla diagnosoitiin juuri alopecia kesken vakavan masennusjakson, Reinhart kirjoittaa videon yhteydessä.

Reinhartin videon kommenttikenttään on jätetty satoja kommentteja. Moni kommentoija kertoo sairastavansa itsekin alopeciaa.

– Minulla on alopecia areata. Alku on vaikea, mutta selviät kyllä!

– Kiitos, että käytät somealustaasi tietoisuuden lisäämiseen. Minulla on alopecia ja terveyteni ja masennukseni pahentavat sitä. Rakkautta sinulle!

– Minulla on alopecia areata ja jouduin ajelemaan hiukseni kesällä. Se on todella ikävää aluksi, mutta sinä selviät kyllä. Me kaikki olemme täällä tukemassa sinua!

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Alopecia on hiustenlähtöä aiheuttava tulehduksellinen autoimmuunitauti. Autoimmuunitaudeissa elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää omia kudoksia kohtaan. Alopeciassa tämä reaktio kohdistuu karvatupen rakenteisiin.

Alopecia areata tunnetaan myös nimellä pälvikalju. Tautia ilmenee Terveyskirjaston mukaan vajaalla 2 prosentilla väestöstä. Yleisintä se on nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Alopecian perussyy on tuntematon. Se voi liittyä muihin autoimmuunisairauksiin, kuten kilpirauhasen tulehdukseen tai keliakiaan, sekä atooppiseen ihottumaan. Stressi voi vaikuttaa taudin alkamiseen tai pahenemiseen.

Alopecian taudinkulku on yleensä nopea, ja hiuksia alkaa lähteä yhdestä tai useammasta kohdasta päänahkaa. Kaljuuntuva alue on yleensä oireeton, mutta joskus se voi kutista tai aristaa merkkinä tulehduksesta karvatuppien ympärillä. 

Pälvikaljua voi olla myös kulmissa, ripsissä, parrassa ja muussa ihokarvoituksessa.  .  

Toisinaan pälvikaljusta kärsivä voi huomata muutoksia myös sormenkynsissään. Kynsiin saattaa ilmaantua kuoppaisuutta, epätasaisuutta ja harjamaisia muutoksia, ja niiden väri voi muuttua harmahtavaksi.

Julkisuuden henkilöistä muun muassa näyttelijä Jada Pinkett Smith, laulaja Jesy Nelson ja tv-toimittaja Louis Theroux ovat kertoneet sairastavansa alopeciaa.

Lue myös:

    Uusimmat