Ritarin arvonimi ja rooli Bondissa – 10 asiaa, joille David Bowie sanoi ei

Maailman tunnetuimpiin muusikkoihin kuulunut David Bowie menehtyi tammikuussa syöpään.

Rocklegenda David Bowie on kuollut 2:45

David Bowie oli todellinen taiteilija, jonka kanssa kaikki suurimmatkin tähdet toivoivat pääsevänsä tekemään yhteistyöstä.

Bowie oli kuitenkin varsin kriittinen sen suhteen, mihin lähti mukaan ja mihin ei.

1. Dave Grohl

Dave Grohl lähestyi Bowieta ja pyysi, laulaisiko hän pienen pätkän elokuvaan. Bowie katsoi pätkän ja vastasi kohteliaasti, ettei usko, että kyseinen elokuva ole hänen juttunsa.

– Kiitos, mutta ei kiitos. Nämä ajat eivät ole minua varten, Bowie totesi vastauksessaan.

Hän sai Grohlilta kuittauksen vastauksestaan, johon hän vastasi vähemmän kohteliaasti.

– Hyvä, se on siis sovittu. Nyt voit painua kuuseen!

2. Coldplay

Toki jokainen iso tähti haluaa sankarin vierailemaan levyllään. Asia hoidetaan yleensä siten, että sankarille lähetetään näyte kappaleesta, jonka jälkeen odotellaan. Parhaassa tapauksessa vastaus tulee muutamassa tunnissa, ja äänitteet on jo valmiina mukana vastauksessa.

Toiseksi paras vastaus voisi olla toteamus siitä, että aikataulu on juuri nyt tiukka, mutta yritetään löytää aikaa studiolle.

Brittiyhtye Coldplay sai kuitenkin vähemmän ylevän vastauksen sankariltaan David Bowielta.

– Tuo kappalehan ei ole kovin hyvä, vai?

3. Skotlannin itsenäisyys

David Bowie voitti parhaan miesartistin palkinnon vuoden 2014 Brit Awardseissa. Huippumalli Kate Moss kävi noutamassa palkinnon hänen puolestaan.

Samana vuonna keskustelu Skotlannin itsenäisyydestä kävi kuumana ja edessä häämötti kansanäänestys siitä, pitäisikö Skotlannin itsenäistyä.

Bowie oli antanut Kate Mossille mukaan kiitospuheen, jossa hän otti yllättäen kantaa itsenäisyyteen.

– Skotlanti, pysy kanssamme.

Tämän jälkeen skotlantilaiset äänestivät jäävänsä osaksi Iso-Britanniaa.

4. Ritarin arvonimi

Ensimmäisen kerran Bowie kieltäytyi ritarin arvonimestä vuonna 2000.

– En ymmärrä, minkä vuoksi tällaista tehdään, hän totesi.

Buckinghamin palatsi ei kuitenkaan anna periksi helpolla, varsinkin, kun itse kuningatar Elisabet on on Bowien varhaisen tuotannon suuri fani. Arvonimeä tarjottiin uudestaan vuonna 2003.

– Minulla ei ole pienintäkään aikomusta hyväksyä mitään tuollaista. Se ei ole likimainkaan sitä, minkä vuoksi olen työskennellyt koko ikäni.

Onneksi Bowie ei sentään vastannut Coldplaylle yhtä kylmästi.

5. Danny Boylen musikaali

Kuten kaikki vakavasti otettavat muusikot, Bowie kielsi usein musiikkinsa käyttämisen erilaisissa yhteyksissä. Mutta mitä sitten, jos arvostettu elokuvantekijä, kuten Danny Boyle, sanoo haluavansa tehdä elokuvan sinusta?

David Bowien vastaus oli kielteinen.

6. Doctor Who

Peter Capaldi paljasti viime syksynä halunneensa Bowien vierailemaan Doctor Whossa. Ei onnistunut.

Myös Doctor Whon säveltäjä Murray Gold kertoo kohdanneensa Bowien jäätelökioskilla. Gold oli kertonut Bowielle säveltävänsä musiikkia sarjaan.

– En aio tehdä sitä, Bowie oli vastannut ykskantaan.

Gold on kertonut, ettei tiedä vielä tänäkään päivänä, kieltäytyikö Bowie osallistumasta Doctor Whon tekemiseen näyttelijänä vai muusikkona.

7. Flight of the Conchords

Uusiseelantilainen komediaduo ovat Bowien pitkäaikaisia faneja ja heidän tuotannostaan löytyy muun muassa Bowie in Space -niminen kappale.

Kun heidän sarjansa alkoi pyöriä Yhdysvalloissa, he tekivät jakson, jossa he kohtaavat unessa Bowien. Ja kukapa esittäisi Bowieta paremmin kuin hän itse?

– Hän sanoi, että oli juuri vieraillut kahdessa muussa ohjelmassa, eikä halunnut esittää jonkinlaista versiota itsestään uudestaan. Hän halusi vain jatkaa omana itsenään elämistä, yhtyeen Jemaine Clement kertoi myöhemmin.

– Emme siis tavanneet sankariamme. Mutta pettymyksen rinnalle nousi yhtä suuresti helpotus siitä, ettei tarvinnut tavata häntä. Hyvin erilainen, mutta taatusti yhtä tyydyttävä tunne.

8. Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers paljasti aiemmin tänä vuonna, että he pyysivät toistuvasti Bowieta tuottamaan heidän levyn.

– Aluksi soittelimme hänelle ja hän sanoi kohteliaasti ei, bändin nokkamies Anthony Kiedis muistelee.

– Myöhemmin lähettelimme pitkiä sähköposteja, joissa selitimme miksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että tiemme viimein kohtaisivat. Ja hän sanoi kohteliaasti ei.

9. Rooli Bondissa

Bowie olisi varmasti ollut loistava elokuvapahis Maz Zorinin roolissa elokuvassa 007 ja Kuoleman katse. Tässä vaiheessa ei liene enää yllätys, että hän kieltäytyi kunniasta.

– En halunnut viettää viittä kuukautta katsellen sitä, kuinka stunttimieheni tippuu kallioilta.

Roolin näytteli lopulta Christopher Walken.


10. Saapasjalkakissa

Miimikko Lindsay Kemp on tunnetusti yksi Bowien suurimmista opettajista.

– Opetin hänet ilmaisemaan itseään vartalonsa kautta. Opetin hänet tanssimaan. Opetin hänelle ulkonäön tärkeyden, meikkaamisen, asut ja esiintymistaidot. Annoin hänelle kirjoja luettavaksi ja kuvia katsottavaksi, Kemp on kertonut.

He työskentelivät paljon yhdessä. Kerran Kemp pyysi häntä näyttelemään Saapasjalkakissaa Skotlantiin.

– Hänen agenttinsa oli todennut pyyntöön, että 10 puntaa viikossa on liian vähän, ja että voisiko palkkaa nostaa 15 puntaan. He eivät suostuneet palkankorotukseen. Mikä menetys!

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat