Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä”

Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä” 1:45
Risto E. J. Penttilä: Jos Trump valittaisiin presidentiksi, Nato olisi ”vakavan paikan ääressä”

Donald Trump on vahvoilla republikaanien presidenttiehdokkaaksi ensi vuonna Yhdysvalloissa järjestettävissä vaaleissa. Miten Trumpin mahdollinen nousu Yhdysvaltain presidentiksi toistamiseen vaikuttaisi Natoon?

– Yhdysvallat on kaikkein tärkein Naton jäsen, jolloin se (kuka siellä valitaan presidentiksi) on ratkaisevan tärkeä asia. Jos Trump tulee presidentiksi, Natolla on henkinen kriisi niin kauan, kunnes tiedetään, minkälaisen kannan Trump ottaa, kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä sanoi keskiviikkoaamuna Huomenta Suomessa.

– Se, mitä Pohjois-Makedoniassa ajatellaan (Naton) yhteisestä puolustuksesta, ei merkitse yhtään mitään, mutta se, mitä Washingtonissa ajatellaan, on hyvin tärkeää, Penttilä selittää.

Trump on ollut aiemmin hyvin Nato-kriittinen.

– Vanhat muistikuvat hänen suhteestaan Natoon ovat sen verran varoittavia, että kyllä siinä oltaisiin vakavan paikan ääressä.

Toisaalta voi olla, että kaikki menisi hyvin. Enemmistö yhdysvaltalaisista tukee Natoa, ja myös Yhdysvaltain kongressissa tuki puolustusliitolle on hyvin vahva.

– Se, että Trump lähtisi Nato-pilaria murtamaan, olisi sellainen isku hänen omalle maineelleen sekä Yhdysvaltojen ja koko lännen uskottavuudelle, että en usko, että sellaista tapahtuu, Penttilä sanoo.

– Päinvastoin Trump todennäköisesti sanoisi, että "minähän olin se, joka vaati, että kaksi prosenttia käytetään puolustukseen" ja niin edespäin. Mutta silti Euroopassa olisi henkinen kriisi vähän aikaa ennen kuin tiedettäisiin, mitä tapahtuu, Penttilä sanoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat